Близо 200 души уважиха церемонията по откриването на най-новия паметник

...
Близо 200 души уважиха церемонията по откриването на най-новия паметник
Коментари Харесай

Близо 200 души уважиха отриването на най-новия паметник...



Близо 200 души почетоха церемонията по откриването на най-новия монумент в Пазарджик – този на бележития възрожденец Захари Стоянов. Сред натрупалото се голям брой имаше както политици и общественици, по този начин и редови жители, за които това събитие в Деня на националните будители е нещо значимо. Най-малките бяха групи от локални детски градини и занимални, решили по този метод да отбележат най-българския празник. В празненството участваха още кметът Тодор Попов, зам.-областният шеф Йордан Кожухаров, регионалният ръководител на ГЕРБ Найден Шопов.

Монументът е повдигнат напълно със средства от донори, като своята милостиня са дали освен хора от нашия град и района, само че и от цяла България, заяви Рашко Радомиров, ръководител на Инициативния комитет. Композицията е дело на скулптора Жорж Трак и е основана по концепция на Масонската ложа „ Тракия “ – Пазарджик, Сдружението на частните бизнесмени в града, потомъка на Захари Стоянов – Храбър Стоянов, и с поддръжката на локалната власт.

„ Радвам се, че построяването на монумента се трансформира със събитие с национално значение! Благодаря на всички, които най-много с дух, както и с милостиня, подкрепихте това благородно дело! “ – сподели Радомиров.

Издателят Иван Гранитски беше измежду гостите за тържеството. В речта си той напомни най-важното от делото на Захари Стоянов.

„ Без Вазов и Захари Стоянов, без Ботев и Каравелов България нямаше да бъде същата. Това са същинските духовни стълбове на отечеството и нацията ни, които преди Освобождението приготвят народа за същинското му пробуждане. Именно Иван Вазов и Захари Стоянов основават духовната иконография на родината ни с „ Епопея на забравените “, с „ Под игото “ и с гениалната творба „ Записки по българските въстания “, която неслучайно всички експерти назовават „ Библия на българското национално-освободително придвижване “. За по-малко от 10 години Стоянов прави колосално творчество, с изключение на Записките написа първите биографии на Ботев и Левски, както и черти от биографията на Любен Каравелов, чиито творби стартира да издава. И още – огнена журналистика в духа на Ботевата журналистика. Вестник „ Борба “, който съвсем напълно самичък списва, става основният мотор на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Стоянов е един от детайлите на духовния хемоглобин на нацията. Не във всички български градове се случва такива неща и това е значим образец, с цел да разбере нашето общество, че няма нищо по-значимо и постоянно от духовния образец на Захари Стоянов “, сподели още Гранитски, като не пропусна да поздрави основателите на родолюбивото начинание и приключи с прочувственото „ Да живее България! “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР