Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не

...
Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не
Коментари Харесай

Генчовска: Северна Македония пак тормози българи

Близо 200 души с двойно поданство са декларирали, че не са били допускани с коли с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония.

Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния надзор по отношение на проблеми на македонски българи.

" От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, генералното консулство в Битоля стартират да постъпват сигнали от жители, притежаващо двойно поданство, че срещат затруднение от страна на митническите органи на РСМ при прекосяването на държавната граница с коли, регистрирани в България. В недоволствата се показва, че локалните митнически и гранични органи в джука форма им оповестяват, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко и лекотоварни коли, без да им се издава подобаващ документ, в който да е посочено правно съображение ", сподели още Генчовска, представена от БГНЕС.

По думите ѝ за изясняване на обстановката посолството в Скопие е провело и продължава да организира срещи и диалози с локалните управляващи.

" Установено е, че от 22 декември 2020 година е в деяние нов закон за регистрация на коли с задгранични регистрационни номера. Съгласно закона колите с непознати регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като напълно да извършват наредбите на локалното законодателство ", изясни Генчовска.

Властите в РСМ са показали, че МПС-ата с задгранични регистрации, максимален % от тях са с български регистрационни номера, не се записват по локалното законодателство, макар че обитават повече от 180 дни в страната, а непрекъснатият адрес по местоживеене на притежателя не е в чужбина, а на територията на страната.

" На 21 март тази година краткотрайно ръководеща посолството на РСМ в София бе извикана на диалог във Външно министерство за изложение на угриженост от протичащото се, приемане на публична информация, в това число правното съображение, на което митническите и гранични управляващи на РСМ не позволяват да влизат или излизат МПС-ата с българска регистрация, най-често ръководени от двойни жители. От страна на представителя на РСМ бе обявено, че дейностите на Агенция " Митници " на РСМ през миналите години са били ориентирани и към коли с задгранична регистрация, друга от българска, като сега не се лимитира единствено Граничен контролно-пропусквателен пункт с Р България ", добави посланик номер 1.

С цел споразумяване на статута на МПС с българска регистрация някои двойни жители прибягват до отписване на непрекъснатия си адрес от РСМ, като за задачата попълнят в посолството формуляри и получават уверение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР