Близо 200 000 потребители могат ежедневно да проверяват дали касовите

...
Близо 200 000 потребители могат ежедневно да проверяват дали касовите
Коментари Харесай

Как да проверим дали касовата бележка не е фалшива

Близо 200 000 консуматори могат всекидневно да ревизират дали касовите бележки, които търговците им издават, са същински или подправени. Те са свалили на устройствата си мобилното приложение на Национална агенция за приходите – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. Чрез него, през 2023 година са тествани над 250 000 бележки, а от началото на тази година те са повече от 20 000 и нито една не е била подправена.

За да ревизират дали фискалните бонове, които търговците им издават, са същински или подправени, е належащо потребителите да сканират отпечатания на бележката QR код. Приложението демонстрира кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата записка и фискалната памет на касовия уред. Клиентът може да съпостави дали данните в бележката и мобилното приложение съответстват или се разграничават. Ако има разлика, мобилното приложение разрешава пряк контакт с Национална агенция за приходите по телефона за сигнализиране за подправена касова записка.

Потребителят може да направи и информация дали съответната касова записка е получена в сървърите на приходната организация, за което е належащо изчакване от няколко минути. Ако всичко с бележката е наред, приложението демонстрира в зелен цвят, което значи, че документът е бил сполучливо получен в Национална агенция за приходите. Мобилното приложение NRA Mobile може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play - за Android устройства.

Ако не им бъде публикуван касов бон, потребителите могат да подадат сигнал в Национална агенция за приходите като се свържат по телефона с Информационния център на приходната организация – на телефони: 0700 18 700 или изпратят имейл на:. Освен това, те имат право да задържат заплащането към търговеца, до момента в който не получат платежния документ. Тази смяна в Закона за Данък добавена стойност влезе в действие от 1 януари 2024 година и е за да противодейства на укриването на доходи и нелоялната конкуренция, както и да подсигурява потребителските права, които носи съществуването на касова записка, написа pariteni.

Платежният документ дава опция на клиентите да защитят правата си, в случай че закупената стока се окаже дефектна или рискова, припомнят от Национална агенция за приходите. Касовата записка е нужна и за подмяна или връщане на закупен продукт, ако потребителят разполага с такова право, произлизащо от закон или от авансово стихотворец от търговеца ангажимент.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР