Близо 200 000 души са се преместили да живеят на

...
Близо 200 000 души са се преместили да живеят на
Коментари Харесай

Масова тенденция: Все повече българи изнасят живота и бизнеса си на село

Близо 200 000 души са се преместили да живеят на друго място предходната година, сочат данните на статистиката. Половината от тях са се преселили от огромния град на село и една от главните аргументите за това е пандемията.

За малко повече от година популацията на община Родопи се нараснало с 2700 души. Повечето идват от огромния град и избират живота в къща на село. Неслучайно за предходната година тук са издадени над 700 позволения за градеж.

От началото на пандемията предходната година семейство Куликови са се преместили от София на вилата си в пловдивското село Белащица и повече не желаят да се върнат в огромния град.Тук работят онлайн и възнамеряват да се записват в селото, с цел да може детето им да посещава детска градина.

Миналата година при локдауна март месец в София, в жилището не е най -удобното място, с малко дете сме.

Имаме къща горе много по-нависоко из селото, дойдохме тук и по този начин. Искам публично дори да се пререгистрираме, да дойдем тук, детето да си почне обикновено детска градина. В София няма места и няма късмет да се случи скоро. И несъмнено, чистият въздух и тая независимост, която ни дава селото няма по какъв начин да се случи в София или в огромния град, даже и в Пловдив, споделя Александра Куликова.

Гледаме домати, краставици и си движим нашите неща. Организираме най-големия китарен фестивал, който се организира в Пловдив. В интерес на истината първоначално може би ни липсваше малко тази шумотевица и блъсканица, само че сега не желаеме и да чуем за огромен град, споделя Христо Куликов, музикант.

Подобна е обстановката и в община Елин Пелин, където от ден на ден столичани купуват парцели. В Софийското село Лесново за последната година над 60 фамилии се закупили терени за градеж или къщи.

Повечето фамилии строят нови къщи, а по-малко са тези, които ремонтират закупените къщи и си живеят в тях, споделя Стоян Зарчов, кмет на с. Лесново, община Елин Пелин.

Повечето от преселилите се фамилии освен живеят в селата край огромния град, само че са изнесли и бизнеса си. Такъв е казусът със стоматолога Димо Димов от село Гара Елин Пелин.

Имаме толкоз доста работа, че ще разширяваме бизнеса и ще взимаме още сътрудници, които избират този метод на живот на село. Новата ни колежка, да вземем за пример, е българка от Македония, която премествайки се тук й хареса и зачерта непосредствено разновидността София. Намери си къща чартърен и си живее тук, споделя Димов.

По данни на Национален статистически институт половината от преселилите се у нас фамилии са напущат града, с цел да живеят на село. От село в град са се преместили едвам 15.3%.

Екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР