Близо 20 старинни къщи, намиращи се в старата част на

...
Близо 20 старинни къщи, намиращи се в старата част на
Коментари Харесай

Реставрират 20 старинни къщи във Велико Търново

Близо 20 старинни къщи, намиращи се в остарялата част на Велико Търново, ще бъдат реставрирани, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. По фасадите на осем от тях към този момент започнаха строителните действия. Собствениците на още десетина къщи са изразили подготвеност за бързо осъществяване на издадените от кмета на Велико Търново Даниел Панов наставления.

Добрата наклонност продължава към този момент повече от година. Още 20 са постройките в историческата част на Велико Търново, чиито поправки, почнали през предишното лято, към този момент са завършили. Те са ситуирани по улиците „ Независимост”, „ Стефан Стамболов”, „ Велчо Джамджията”, „ Михаил Кефалов” и други Подобна по своите мащаби реставрационна активност в Стария град не се е случвала през последните 30 години.

На притежателите на още 36 къщи със статут на монументи на културата за повторно са издадени наставления за предприемане на нужните ремонтни действия по фасадите, структурата и покривите. Тези жилищни парцели са ситуирани по основните улици в остарялата част на Велико Търново. Още 56 здания, намиращи се по второстепенните улици, също са тествани от разширена комисия, включваща специалисти и експерти както по културно-историческо завещание, по този начин също и по строителство и устройство на територията.

Община Велико Търново и кметът Даниел Панов молят към притежателите да съблюдават силуетните проекти и избраните съгласно тях цветове на фасадите на постройките. Така да вземем за пример, неотдавна бе открито, че притежателят на неподвижен парцел на площад „ Цар Асен I” боядисал в жълт цвят дограмата на прозорците. След намесата на Община В. Търново, единствено за ден детайлите бяха пребоядисани в изискуемия по силуетния проект цвят. Необходимите условия са налични в дирекция „ Строителство и устройство на територията”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР