Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември прогнозира

...
Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември прогнозира
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ прогнозира поскъпване на газа с 20%

Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември предвижда „ Булгаргаз “.

Общественият снабдител отхвърли да се обвърже с съответна цена, поради комплицираната геополитическа обстановка и непрекъснатото растящите цени на интернационалните пазари.
Първоначално оповестената цена за ноември от сдружението беше малко над 67 лева за мегаватчас.
Това е близо два пъти повече от декларираното от публичния снабдител при започване на октомври, когато оттова предвидиха нарастване с 11%.

През ноември цената на природния газ ще бъде доста по-висока спрямо октомври, удостовери и ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

Върху нея към този момент въздейства сезонния фактор, както и цените на интернационалните тържища. На европейския борсов пазар сега природния газ се продава за към 50 евро на мегаватчас.

По-ниската цена в България се задържа от контрактуваните количества азерски газ, само че доставките на природен газ на терминал в Турция понижават и количествата би трябвало да се компенсират с договорите от 2023 година, заяви Веселин Синабов от Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “, представен от Българска национална телевизия.

Окончателната цена ще бъде оповестена от Комисията за енергийно и водно контролиране на 1 ноември, като преди този момент на закрито съвещание ще бъде разисквано съответното предложение на дружеството-доставчик.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР