Близо 20 хиляди допинг теста ще бъдат проведени преди началото

...
Близо 20 хиляди допинг теста ще бъдат проведени преди началото
Коментари Харесай

МОК ще вземе 20 хиляди допинг проби преди игрите в Пьончан

Близо 20 хиляди допинг теста ще бъдат извършени преди началото на зимните олимпийски игри в Пьончан, оповестиха от Международния олимпийски комитет. С акцията от МОК се надяват да сведат до най-малко случаите на позитивни проби по време на игрите в Южна Корея. Най-търсени от чиновниците на антидопинговите органи ще са съветските спортисти.

" До този миг сме създали общо 7000 теста на към 4000 спортисти ", съобщи пред кореспонденти шефът на Медицинската и излседователска комисия към МОК Ричард Бъджет. " Ще има още доста в идващите месеци, откакто сме на финалната права преди игрите. Освен това зимният сезон към този момент стартира и надпреварите са в разгара си. Предполагам, че общият брой на тестванията до началото на игрите ще бъде 20 хиляди ", сподели още Бъджет.

Целевата група, работеща взаимно със Световната антидопингова организация (WADA) и МОК към този момент е посъветвала националните федерации кои спортисти да подлагат на проби.

" Руските спортисти бяха тествани повече от всички останали. Мога да потвърдя, че разликата е забележителна, а условията са дадени на интернационалните федерации и RUSADA (Руската антидопингова агенция) за равнището на тестване на тези спортисти ", добави Бъджет.

Русия е в светлината на прожекторите поради отчета на Комисията Макларън от 2015 година, когато бяха открити доказателства за систематичен допинг в съветския спорт. Друг отчет на WADA от 2016 година откри, че повече от 1000 състезатели в 30 разнообразни спорта са взели участие в стратегия за допингиране в продължение на пет години.

През последния месец МОК глоби повече от 20 съветски спортисти с доживотни санкции след наново отваряне на пробите от Сочи 2014.

По-късно довечера се чака решение на Изпълнителния комитет на МОК за присъединяване на Русия на олимпийските игри в Пьончан. Те ще се проведат сред 9 и 25 февруари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (164)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР