Близо 20 дни жители на хисарското село Кръстевич живеят без

...
Близо 20 дни жители на хисарското село Кръстевич живеят без
Коментари Харесай

Кръстевич въстава, 300 души се мъчат без вода от началото на...

Близо 20 дни поданици на хисарското село Кръстевич живеят без вода, селската река, която е eдинствен водоизточник пресъхна при започване на юли, а ВиК вкара режим на водата. В Кръстевич обаче има къщи, в които хората по пет дни са без вода.

Жителите на селото стягат мощен митинг, с цел да бъде чут казуса от институциите и да се стартира негово решение те ще блокират републиканския път Пловдив-Панагюрище, който минава през селото-

Протестът е плануван за 31 юли, събота, когато е почивен ден  и работещите могат да изразят своето неодобрение. Очаква се на площада да излязат 200 индивида, които заедно да изискат нов водоизточник и качествена питейна вода.

Защото режимът на водата е призрачен сън, в който живеем от десетилетия, настояват локалните хора. И като се изключи че я няма, водата от чешмите в Кръстевич не става за пиянство, а в добавка не е и по никакъв начин евтина, недоволстват хората.

Предприемаме фрапантни ограничения, с цел да притеглим вниманието на институциите, съобщи Даниела Пиронкова от селото. На митинга ще заявим, че в случай че не стартира решение на казуса Кръстевич ще бъде първото село в България, което ще откаже групово да заплаща сметките си вода. Ние плащаме по 1.49 лева на кубик. А когато има вода, тя е мътна, с примеси и с неприятен усет. Това се знае и от ВиК, и от община Хисаря. Когато сме на режим, постоянно ревизираме кранчетата, въздухът върти водомерите и тогава ни начисляват двойно. Искаме да се постави край и на това безсрамие.

Втората мярка, която ще предприемем, е при идващите избори, каквито и да са те, няма да отидем да гласуваме, безапелационни са в Кръстевич.

След въвеждането на режим на водата „ Марица “ два пъти слага казуса на жителите на селото на своите страници. По гледище на кмета Тодор Стоев и след сигнал на медията в селото бе обезпечена водоноска. А Стоев се зарече, че ще тръгне към София при държавното управление да изиска осъществяване на плана за ново водохващане с пречиствателно оборудване. Кметът чака постоянното държавно управление, с цел да има към кого да се обърне.



Но пък стана ясно, че възможностите за осъществяване на плана на община Хисаря в Кръстевич за стартиране в деяние на различен водоизточник и създаване на пречиствателна станция за питейната вода с държавни или европейски пари е задача невъзможна.

През 80-те години на предишния век са подхванати ограничения за намиране на различно решение, като се употребяват и други водоизточници. На 3 километра югоизточно от селото е изработен сондажен бунар с дебит към 8 м/сек., която вода посредством довеждащ тръбопровод, помпена станция и пречиствателна станция да се добави към съществуващото оборудване, само че за жалост единствено сондажът е построен, всичко останало е план, напомня Даниела Пиронкова.

С европейски и държавни средства към този миг се финансират планове единствено за обитаеми места с население над 2000 поданици, удостовери и кметът на общината инж. Пенка Ганева. Имаме план за Кръстевич и съм го предложила за финансиране, посочи тя и съобщи, че ще продължава да упорства за неговото осъществяване.

В селото ни има към 250 семейства, по огромната част от популацията са възрастни и самотни хора. Положението е нетърпимо по тази причина жителите се сплотиха и направиха подписка адресирана до Областен шеф на гр.Пловдив, ВиК гр.Пловдив, Общински кмет и Общински съвет гр. Хисаря с която се обръщаме за незабавна среща и отговор за решаването на казуса ни.”, упорстват жителите на Кръстевич.

Освен че няма да плащаме сметки и няма да гласуваме, при неглижиране на казуса ни ще се провежда митинг и ще затворим републиканския път, който минава през селото ни, заканиха се хората от Кръстевич.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР