Близо 20 000 потребители в община Кубрат може да останат

...
Близо 20 000 потребители в община Кубрат може да останат
Коментари Харесай

Водното дружество в Кубрат не плащало ток години, хиляди заплашени от безводие

Близо 20 000 консуматори в община Кубрат може да останат без вода поради отговорности за ток на локалния воден оператор. Предупреждението идва от доставчика на ток в Североизточна България " Енерго-про ". От сдружението се надяват да не се стигне до там.

Водното сдружение " Меден кладец " в град Кубрат дължи над 3 милиона лв. за електрическа енергия. Сумата е насъбрана през последните 10 години. След многочислени предизвестия през днешния ден от " Енерго-про " са спрели тока за служителите във ВиК оператора.
Ангел Ангелов, ръководител на УС на " Енерго-Про " Ангел Ангелов: Въпреки извършените дългогодишни договаряния - оферти за разсрочване и всевъзможни други облекчителни оферти - не се стигна до съглашение и като последна мярка предприехме това прекъсване на доставката на електрическа енергия.
От доставчика на ток упорстват община Кубрат да подсигурява дълга, с цел да са сигурни, че той ще бъде заплатен, даже и разсрочено във времето. Причина за безпокойството е готвеното оповестяване в неплатежоспособност на сдружението " Меден Кладенец " след по-малко от двайсет дни.
Ангел Ангелов, ръководител на УС на " Енерго-Про " Ангел Ангелов: От 1 януари 2019 година съответните ВиК услуги минават към асоциацията на Дунав Разград и надлежно това нас ни тормози, че нашият дълг може да остане необслужен.
От общината са обяснили на енергийното сдружение, че желаят разсрочване, само че до момента по този начин и не са подхванали стъпки за това, нито са подписали, че ще подсигуряват дълга. Кметът на Кубрат разяснява обстановката пред камерата на Българска национална телевизия.
Алкин Неби, кмет на община Кубрат: Последствията ще бъдат пагубни. При минусовите температури, които се чакат, има огромна възможност да замръзнат помпите. Пречиствателна станция, която е по план за над 40 млн. лева, има заплаха да замръзне. И не на последно място самите жители, самите жители нямат право на това.
От локалната власт изясняват още, че с цел да платят сметката насъбрана от водното сдружение би трябвало да продадат част от горите си.

От доставчика на ток са съгласни, че не би трябвало хората, които си заплащат съзнателно водата да останат без нея, само че същото важи и за клиентите на ток.
Селим, гражданин на Кубрат: Нямам визия какво ще вършим. 21-и век без вода, не знам. Да намерят метод да си платят отговорностите. Ние не сме длъжни поради тях да седим без вода.
Най-големият дебитор на доставчика в Североизточна България е друго водно сдружение - това в Добрич. То към този момент има подписано съглашение за разсрочено заплащане, само че продължава да натрупа отговорности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР