Близо 20 000 мъже са избягали от Украйна от началото

...
Близо 20 000 мъже са избягали от Украйна от началото
Коментари Харесай

„Не всеки е воин“: През опасни реки и със "заболявания" - 20 000 украинци са избягали от мобилизацията

Близо 20 000 мъже са избягали от Украйна от началото на войната, с цел да избегнат мобилизацията. Някои са преплували рискови реки, с цел да изоставен страната. Други са употребявали прикритието на тъмнината.

21 113 мъже, които са се пробвали да избягат, обаче са хванати от украинските управляващи, оповестява Би Би Си.

След нападенията на Русия множеството мъже - на възраст 18-60 години, получиха възбрана за овакантяване на страната. Тези, които съумяват да избягат, се причислят към фамилиите си в чужбина, отпътуват да учат или да си изкарват някъде прехраната.

В Харковска област 817 образователни заведения са развалени след началото на войната

„ Какво би трябвало да върша в Украйна? Не всеки е боец. Не е належащо цялата страна да бъде блокирана. Не можем да пожелаваме всички да работят безусловно дружно, както направи Съветският съюз “, разяснява Евгений пред Би Би Си.

Снимки: Ройтерс

Британската медия проучва данните за нелегално прекосяване на границите. 19 740 мъже са минали по този метод в Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия в интервала сред февруари 2022 година и 31 август 2023 година

Не e ясно по какъв начин те са съумели да влязат в непознатите страни. Но други 21 113 са били хванати при опитите им за бягство. 14 313 са се пробвали да преминат пешком или да преплуват границата, а останалите 6800 са разчитали на получени посредством машинация публични документи, в които били вписани техни „ болести “, показват украинските управляващи.

Снимки: Ройтерс

„ Москва употребява Близкия изток, с цел да отвлича вниманието “, показва той

Тези, които са изключени от военна работа, включват мъже с медицински проблеми, такива с отговорности за полагане на грижи и татковци на три или повече деца.

През август украинският президент Володимир Зеленски нападна „ корупционните решения “ на медицинските военни комисии в страната. Според него те са довели до десетократно нарастване на освобождаванията на мъжете по отношение на февруари 2022 година На над 30 души са с повдигнати обвинявания.

Парламентарен представител признава пред Би Би Си, че казусът е сериозен.

„ Правителството осъзнава тези бягства, само че за жалост корупцията е доста устойчива, опитваме се да я сведем до най-малко “, разяснява той.

„ Убеден съм, че устойчивостта и готовността на украинците да пазят своята самостоятелност, суверенитет и независимост е 95-99%. Онези, които се пробват да избегнат мобилизацията, са към 1-5%. Техният брой не е сериозен за отбраната на Украйна.

Снимки: Ройтерс

40 000 мъже – това е общият брой на мъжете, които са избягали от Украйна или са се пробвали да го създадат. През август разбор на Съединени американски щати сподели, че починалите в украинската войска са към 70 000 души, Киев обаче не удостоверява тези данни.

Европейски Съюз ще пропусне един милион снаряди за Киев

Украйна не разгласява формалната бройка на своята войска. Но министърът на защитата на страната разяснява на конгрес в Ялта през септември, че в украинските въоръжени сили има повече от 800 000 души.

Някои от бягствата са били трагични. Видеоклип демонстрира мъж, който плува през река Днестър към Молдова. В други фрагменти са тела на мъже, извадени на брега - удавили се при опит да прекосят река Тиса сред Украйна и Румъния.

Но Евгений, строителен служащ от Киев, който се намира в молдовски имиграционен център, споделя, че просто е минал границата пешком. След това за избягалите от войната е относително елементарно да изискат леговище.

Той споделя, че в Украйна се е чувствал в капан - по-младите мъже и тези с боен опит са били извиквани първо за наборната работа.

Рано тази заран на пристанище Севастопол е оповестена въздушна паника

Междувременно му е било мъчно да си откри добре платена работа, " тъй като всичко е ориентирано към войната ", само че " токът, горивата - всичко нараства ".

В центъра закратко живее и 26-годишният Ерик от Харков, който споделя, че е минал в Молдова през самопровъзгласилата се република Приднестровие и след преплуването на река.

След комплицирана коремна интервенция за перитонит преди години Ерик би трябвало да съблюдава специфична диета, която не му разрешава да служи в армията. Но когато войната избухва, се оказва невероятно да получи здравно удостоверение за освобождение.

„ Прехвърлят отговорността от едно ведомство на друго -„ Иди тук, иди там “. Прекарах половин година в опити да получа документ, с цел да потвърдя, че съм неспособен, макар че имах всички документи в ръцете си. В последна сметка търпението ми се изчерпа “, споделя украинецът

В последна сметка Ерик стига до Съединени американски щати, където се събира със брачната половинка си и четиригодишната им щерка.

Друг мъж стига до украинската страна на границата благодарение на другар, който употребявал услугите на Telegram, с цел да провежда пресичането на река Тиса.

Платформата се оказва известна измежду контрабандистите, които популяризират своите услуги, открива Би Би Си.

Репортер под прикритие влиза в контакт с контрабандистите, представяйки се за украинец, който желае да напусне страната. Той открива минимум шест групи в Telegram - с участие от 100 до няколко хиляди души. В тях се предложил набор от услуги - от прибавяне на мними деца към фамилията му, до най-скъпата алтернатива - здравното удостоверение за освобождение, известно като " белия билет ", което ще му разреши да напусне и да се върне в Украйна, когато пожелае.

Казват му, че е нужна седмица, с цел да се изготви всичко. Цената е към 4300 $.

Всички, с които Би Би Си беседва, са съумели да изоставен Украйна, само че тези, които бъдат хванати, може да би трябвало да заплатят санкция до 230 $ и да изтърпят присъда до осем години затвор.

„ Защото към момента имам вяра, че всеки човек избира задачата на живота си. За някои смисълът е да пазят националните територии, за други - да пазят себе си и фамилиите си. Някои желаят да основават, други - да построяват бизнес, да способстват за стопанската система на страната. Вярвам, че без значение от всичко, моята роля не е на бойното поле “, споделя един от избягалите украинци.

Лидия първоначално е шокирана от положението му

Той се надява, че украинските управляващи ще насърчат тези, които са отпътували, да се върнат, когато войната завърши, вместо да ги санкционират.

" Без хора - още повече без умни хора, които печелят положителни пари и заплащат налози, страната съществува по-трудно “, разяснява още мъжът.

Междувременно, до момента в който войната сред Русия и Украйна се трансформира във война на безсилие, Украйна се нуждае от от ден на ден бойци.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР