Близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за

...
Близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за
Коментари Харесай

Премиерът акад. Николай Денков: Предвиждаме 2 млрд. лв. повече за възнаграждения в публичния сектор през 2024 г.

Близо 2 милиарда лева повече средства ще бъдат отпуснати за хонорари в обществения бранш през идната година спрямо актуалната. Това разгласи министър-председателят акад. Николай Денков, който тази заран отговаряше на въпроси на жители и публицисти в обществената мрежа Facebook. Премиерът изрази очакване през идната седмица планът на Бюджет 2024 да бъде оповестен и посочи, че той ще бъде импортиран в Народното събрание след приемането на препоръчаните от кабинета промени в данъчните закони.

„ Държавата има прогрес във връзка с брутния вътрешен артикул, ние сме със относително висок растеж и предходната година, и тази година, в случай че се съпоставим с останалите европейски страни, и това разрешава да се покачват и приходите “, съобщи акад. Денков. Пенсиите също ще бъдат увеличени следващата година - с 11% по Швейцарското предписание, като задачата на държавното управление е пенсионерите да получават допустимо най-вече средства всеки месец, а не да бъдат залъгвани единствено с еднократна добавка към Коледа. Специална грижа е планувана и за второстепенните административни структури, тъй че да се компенсира тяхното закъснение през годините във връзка с възнагражденията.

При равносметката за миналите локални избори министър-председателят означи, че ЦИК не се е справила този път добре с провеждането на изборите. „ Нарушиха Изборния кодекс. Не изчакаха до края периода, който беше нужен за валидиране на машините. За това несправяне съгласно мен би трябвало да се търси промяна на състава на ЦИК, още повече, че той е от времена, в които политическата настройка беше напълно друга. Той не отразява действителността сега. Това би трябвало да го направи Народното събрание “, съобщи акад. Денков. По думите му сега не би трябвало да се търси промяна на министри.

Относно Шенген министър-председателят беше безапелационен, че няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по разнообразни писти и няма никаква причина да се разисква делене на двете страни в процеса по присъединение.

За желаната от премиера промяна на ръководителя на ДАНС акад. Николай Денков означи, че президентът надвишава пълномощията си и няма право да отхвърля това, което е поискано от него. Министър-председателят беше безапелационен, че претекстовете, с които държавното управление предлага освобождението на Пламен Тончев, са съществени и пое ангажимент да бъдат оповестени претекстовете, с които е заменен предходният ръководител на ДАНС, с цел да може всеки да направи съпоставяне.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР