Близо 2 милиона лева допълнително ще получи НСИ, за да

...
Близо 2 милиона лева допълнително ще получи НСИ, за да
Коментари Харесай

НСИ се подготвя за въвеждане на еврото

Близо 2 милиона лв. в допълнение ще получи Национален статистически институт, с цел да приспособява осведомителните си системи към еврото

Министрите утвърдиха спомагателни разноски по бюджета на Национален статистически институт за 2022 година. Средствата ще се употребяват и за сигурност на информацията, съобщи БГНЕС.

Въвеждането на еврото ще засегне всички осведомителни системи на Национален статистически институт, които правят действия с валутни единици и обработват финансова информация. За да се обезпечи непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е належащо системите да бъдат приспособени или надградени, тъй че да одобряват и обработват информация както в лв., по този начин и в евро. Трябва да се сътвори и опция системите да превалутират статическите данни за години обратно, с цел да няма спиране на статистическите редове и деформиране на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и спомагателна рационализация за по-високо равнище на отбрана на осведомителната сигурност.

Ще се приспособяват и интегрират 11 (единадесет) осведомителни системи. С цел да се подсигурява непоклатимост и резистентност, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 (седем) броя нови сървъри и програмен продукт за ръководство на виртуализационната среда в центъра за данни на Национален статистически институт. Ще бъде освежен и центъра за цифровизация, основан на роботизиран скенер.

Решението на държавното управление е обвързвано с осъществяването на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България и с условията за сигурност на информацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР