Близо 2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и

...
Близо 2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и
Коментари Харесай

МРРБ предвижда 2,2 млрд. лева за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради

Близо 2,2 милиарда лева за енергийно възобновяване на жилищни и обществени здания ще бъдат вложени до 2027 година, като средствата идват от два източника - Националния проект за възобновяване и резистентност и Програмата за развиване на районите.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов на конференция „ Към енергийно ефикасен и климатично безпристрастен сграден фонд “.

370 млн. лв. от общия запас, с който ще се усъвършенства енергийната успеваемост на постройките в страната, са планувани по Националния проект за възобновяване и резистентност за енергийното възобновяване на обществени здания. Още 235 млн. лева ще се провиснал за здания в областта на производството, търговията и услугите.

По Плана ще бъдат обезпечени и 1,2 милиарда лева за енергийно възобновяване на жилищните здания.

Със средствата ще се оказва финансова, организационна и техническа помощ за енергийното възобновяване на многофамилни жилищни здания. По този план се планува подкрепяне на две групи многофамилни жилищни здания с разнообразни параметри на финансиране по отношение на периода на кандидатстване на сдруженията на притежателите на постройките.

Програмата за развиване на районите 2021-2027 също по този начин ще финансира ограничения за възстановяване на енергийна успеваемост и възобновяване на жилищни и публични здания, като ресурсът е в рамер на 356 млн. лева Финансиране ще се отпуска за здания на територията на петдесетте най-големи градски общини. Ще се извършват ограничения за енергийна успеваемост в това число

градивно подсилване, системи за отопление и климатизация, интегрирани съоръжения за възобновима сила на място, съоръжение за предпазване на силата, съоръжение за зареждане на електрически автомобили, цифровизация на постройките и други.

Заместник-министър Аспарухов изясни, че в посока промяна на жилищната политика и улеснение на реализацията на планове за енергийно възобновяване на сградния фонд се планува основаването на звена на правилото „ обслужване на едно гише “.

За улеснение и повишение успеваемостта на вложенията в енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания Министерство на регионалното развитие работи и по промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, стана ясно от думите на Стефан Аспарухов. С измененията се цели улеснение на притежателите при вземането на решения по отношение на енергийното възобновяване на домовете им и в това време регламентиране и стимулиране на професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР