Близо 17 години разследването е в задънена улицаВерсиите за убийството

...
Близо 17 години разследването е в задънена улицаВерсиите за убийството
Коментари Харесай

Пет куршума в гръб за Къро Дебелия

Близо 17 години следствието е в задънена улица
Версиите за убийството на някогашния волейболист са за задължения или контрабанда 

Не се боял от никого, ходел без защита

21 ноември 2006 година е работен ден и по здрач хората бързат да се приберат у дома. Около 20.00 ч. на столичния бул. „ Цар Борис Трети “, на който се намира заведението „ Вини “, задръстването е завършило. Към ресторанта в тъмнината бърза някогашния волейболист на „ Славия “ и националния тим Красимир Димитров-Къро Дебелия. Той паркира джипа си „ Шевролет “ и потегля към вратата дружно с другар, с който е дошъл да вечеря, когато телефонът му звънва. Спира да поговори и след секунди засвистяват патрони. По-късно специалисти ще открият, че в него са попаднали 5 от тях, които попадат в тила и гърба му.

На мястото на изтезанието почернява от полиция, идват и шефове от Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи. Криминалисти дълго ще търсят претекста за тежкото закононарушение, по този начин и няма да го открият. Къро Дебелия не е криминалнопроявен, не е забъркан със силови групировки, макар че се познава с някои от мутрите около спорта. Публикации в медиите го свързват с шефа на ВИС Георги Илиев, с който били близки, само че Къро не бил висаджия.

„ Убитият не е част от нито една дейна незаконна група “, безапелационен е тогавашният основен прокурор Борис Велчев. Димитров не се опасява, че някой ще му посегне. Въпреки че върти сериозен бизнес, той върви без защита и в никакъв случай не е споделял, че се опасява за живота си. Димитров не е конфликтен, познатите му го обичат, той е душата на компанията. Криминалисти стартират да нищят бизнеса на някогашния волейболист. Той държи столичния хотел „ Славия “. Спортистът върти търговия, има дялове в две казина в Слънчев бряг, а по-рано е и концесионер на плажна линия. Името му попада в регистрациите на сдруженията Крал Интертрейдинг, където с Юротрейд ЕООД държат по 50% от дяловете, Крал ЕООД и Мидас Интертрейдинг ЕООД.



Къро Дебелия бил душата на компанията и познатите му го обичали.

Версията, по която работят проверяващите покушението е дълг от близо 1 000 000 евро, които волейболистът взел от гърци, с цел да разшири хазартния си бизнес. Самият той обичал да залага освен в България, само че и в чужбина и друга версия гласи, че е задлъжнял на знакови имена от ъндърграунда, които провеждат
залагания на черно. Запознати настояват, че същинската причина за убийството е незаконния импорт на цигари, с които се занимавал Къро Дебелия.

В полицейските разработки нямало такива данни и тази версия звучи несериозно, считат криминалисти. Странна преживелица обаче свързва името му с един от босовете на СИК – Поли Пантев. През лятото на 1994 година Поли имал задача да отвлече спортиста точно поради присъединяване му в контрабандни покупко-продажби. Нападението било планувано да стане пред дома на Димитров в столичния кв. „ Симеоново “, когато той се прибира у дома. Акцията се възнамерява до най-дребни елементи. Жертвата трябвало да бъде закарана с качулка на главата в промишлена постройка в София, където да бъде затворена в неработеща хладилна камера.

Планира се похитеният волейболист да бъде държан 4 денонощия, до момента в който се смачка физически и душевен и склони да излезе от този бизнес. Заради неуместно стичане на събитията отвличането се проваля. Отнася го брачната половинка на Къро, която е нападната дни по-късно пред дома си, до момента в който се прибира. Група мъже я пребиват грубо и й чупят няколко ребра. След това се качват на джипа й и изчезват. С това обаче Пантев няма нищо общо, побоят е бил поръчан от различен силов водач.

След убийството от Министерство на вътрешните работи прецизират публично, че Къро Дебелия е засичан в разработки през 1998 година за контрабанда, само че не като главен състезател. През 2003 година някогашният волейболист е проверяван за машинация. След като съмненията не се подплатяват с доказателства, досието му остава чисто. Близо 17 години след гибелта на Димитров обаче, няма даже една зацепка кой може да е поръчал гибелта му и кой е стрелецът пред ресторант „ Вини “.

Започва бизнес година след измененията
Не става началник на федерацията поради скандал с черна каса


С Любо Ганев, с който са съотборници в националния отбор по волейбол.

Красимир Ангелов Димитров е роден на 25 май 1964 година, а върхът на спортната му кариера е Европейското състезание по волейбол през 1987 година, когато дружно със съотборниците си в националния отбор - Любо Ганев, Борислав Кьосев, Петьо Петков, Асен Гълъбинов и Петко Драгиев, класират България на 11-о място.

Той влиза в бизнеса през 1991 година, когато с Николай Маринов Радулов и Живка Стоянова Сарачинова записват в Пернишкия областен съд Държавна фирма КАД, която се занимава с всичко, което не е неразрешено със закон. Година по-късно записва в София второто си комерсиално сдружение - Едноличен търговец КАД - 92 - Красимир Маринов, а през 1993 година с сътрудника си от националния тим по волейбол - Петьо Петков, и със Славчо Георгиев Червенков, записват Рунитекс Интернационал ООД.

В края на март 1999 година, Красимир Димитров е вицепрезидент на БФВ и основен кандидат за поста президент на федерацията. Точно по това време обаче Държавен финансов надзор завършва една проверка във федерацията и огласява най-важното от ревизионния акт. А то, почти, звучи по този начин - във волейболната централа е открит сейф, чието наличие не е описвано в касовите и счетоводните книги. Наличието на безотчетна черна каса в Българската федерация по волейбол обаче остава недоказано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР