Близо 167,9 млн. лева са получили български фирми, занимаващи се

...
Близо 167,9 млн. лева са получили български фирми, занимаващи се
Коментари Харесай

Десетки милиони от еврофондове за бизнесмен, чието име се появи в история за масово отравяне на пчели

Близо 167,9 млн. лв. са получили български компании, занимаващи се със земеделие и отглеждане на животни, и общини по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейски Съюз за 2018 и 2019 година. Това демонстрира, направен по поръчка на Бюджетната комисия на Европейския парламент. Анализът демонстрира статистически данни за 50-те най-големи получатели на евросредства по разнообразни пера във всички държави-членки, надлежно и в България.
Безапелационно водещ в тази ранглиста за България е един от най-големите производители на зърнени култури в България - Светлозар Дичевски. За последно той попадна във фокуса на публичното внимание поради журналистическо следствие на Валя Ахчиева за всеобщо отравяне на пчели в Плевенско, поради което. Ахчиева стигна точно до Дичевски в тази история като човек, на който да зададе въпроси по случая.
Дичевски управлява общо 5 компании, посредством които е усвоил 26,4 млн. лв. за двете години, което значи, че съвсем 16% от европейските средства за селскостопанска политика у нас са окупирани от 5-те компании, свързани с предприемача . При това в конкуренцията за тях вземат участие и така наречен селски общини.
 Кога Европейски Съюз ще ни санкционира със прекъсване на европари поради корупция - изискванията на нов правилник Кога Европейски Съюз ще ни санкционира със прекъсване на европари поради корупция - изискванията на нов правилник
Не може да има народна власт и ценене на главните права, без да се зачитат правилата на правовата страна, и противоположното. Това е основат...
Едноличен притежател на една от компаниите на Дичевски – " Троя-Авто ", с които печели дотации от Европейски Съюз от години, е фамилната му " Октопод Инвест Холдинг " ЕАД. Останалите, с които усвоява евросредства, са " Сортови семена – Вардим " АД,  ЕТ " Агро – Светлозар Дичевски ", ET " Деси - Светла Симеонова " и " Ресен " ЕООД.   
Същевременно " Златия Агро " на Кирил Иванов е в топ 50 с усвоени съвсем 7 млн. лева Сред първите са " РУЖ 9 " ООД – с 2,5 млн. лева, " БГ АГРО ЗЕМЕДЕЛСКА КОМПАНИЯ " ЕООД – с 2 134 505 лева, " Краси " ЕООД на Красимир Милков – с близо 1,9 млн. лв.. Общо усвоените от агробизнеса в България средства за 2018-та възлизат на 24 млн. лв..
Привлечени през 2019-та година са общо 93,8 млн. лв.. Прави усещане, че измежду 50-те бенефициенти обаче са и 33 общини, като нито една не попада в листата от миналата година.
И още
Приходите на страната от кохезионните фондове за интервала 2014 - 2020 година за транспортна инфраструктура и околна среда са съвсем 825 млн. лв.. С най-вече усвоени средства – близо 150 милиона,  е Агенция " Пътна инфраструктура ". " Метрополитен " т.е. Столичното метро е привлякла 96,6 млн. лв.. Министерството на образованието и науката е измежду първите три в листата институции, усвоило близо 96 млн. лева Социалното ведомство има привлечени 50,4 млн. лв.. Община Бургас е в листата с 33,7 млн. лв., Столична община – с 21,8 млн. лв., районното министерство – с 20,8 млн. лева, а община Русе и Варна – с по към 19 млн. лв..
 Окончателно: Има корупция, няма самостоятелен съд - стопират се парите от еврофондовете Окончателно: Има корупция, няма самостоятелен съд - стопират се парите от еврофондовете
Плащания по еврофондове могат да бъдат спирани за страни, в които са открити нарушавания на върховенството на правото и закона и тези...
Докладът на Екологичен потенциал показва резултатите от оценка на съвсем 300 системи за обществено обявяване на бенефициентите на общата селскостопанска политика (ОСП) и политика на доближаване. Той дава предварителни резултати за разбор на към 10 милиона бенефициенти в Европа през 2018 година и 2019 година и над 500 000 плана, получаващи средства за доближаване сред 2014 и 2020 година. Анализът прави оценка бариерите пред по-голямата бистрота на данните и опциите за подобряването ѝ. 
Според разбора, системите за докладване на Общата селскостопанска политика (ОСП) наподобяват в сходство с актовете за използване в относимите европейски регламенти, включително Регламент № 1306/2013, за обявяване на име, община, размер и ограничения и информация за правата по GDPR.
За Хърватия и Кипър е установено, че разгласяват информацията единствено във формат Excel, която дава опция за търсене, само че може да се спори дали това е " инструмент за търсене, допускащ на потребителите да търсят бенефициенти по име или община ".
Унгария пък има система за докладване на бенефициенти за последните три, вместо две години. Шест страни (Австрия, Финландия, Германия, Ирландия, Испания, включително и Великобритания) нямат нито един уеб страница, обобщаващ всички оперативни стратегии.
В осем държави-членки на Европейски Съюз има няколко платформи за докладване (Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Словакия и Швеция), за които липсва лист за евакуиране и опция да бъдат разпознати бенефициентите. За всички тези системи за докладване - като се изключи Германия, става въпрос за районни или финансови системи за отчитане, за които има различни национални системи за докладване с цялата информация разполагаем. В Германия това се отнася до националната система за докладване, за която районни и фондови системи за отчитане са разполагаем като различни източници.
 Еврокомисар поддържа в случай че има хомофобия, да се стопират еврофондове Еврокомисар поддържа в случай че има хомофобия, да се стопират еврофондове
Страните-членки на Европейски Съюз, които не почитат правата на ЛГБТ, би трябвало да търпят финансови санкции. Това съобщи еврокомисарят по въпросите н...
Има няколко системи за докладване в страни като Финландия, Франция и Гърция, които не оферират информацията си в електронна таблица, позволяващо подбиране (например издание в PDF), както се изисква според член 115, параграф 2 от Регламента за общи разпореждания.
Националните системи за докладване, обхващащи осъществяването на оперативните стратегии, са значително в сходство с наредбите на Регламента за общи разпореждания по отношение на разкриването на информация.
Седем страни не разкриват категорично страната на активност на бенефициентите (България, Естония, Франция, Латвия, Малта, Полша и Словакия). Въпреки това в множеството страни (с изключение на Словакия) тази информация може да се получи въз основа на по-подробна информация за местоположението (напр. район, община, пощенски код код), сочи още отчетът.
Словакия е единствената държава-членка, която не оповестява информация за местоположението на своя народен портал.
И най-после, датата на последната актуализация не се регистрира в националните системи за докладване на седем страни (Дания, Естония, Гърция, Литва, Малта, Холандия и Румъния).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР