Близо 160 страници с исторически справки, таблици и коментари за

...
Близо 160 страници с исторически справки, таблици и коментари за
Коментари Харесай

Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ

Близо 160 страници с исторически информации, таблици и мнения за „ Моделът КТБ” (с кавички и цялостен член в целия документ-б.р.) даде на медиите Специализираната прокуратура, откакто разгласява дългия 12 000 стр. обвинителен акт против Цветан Василев, негови чиновници и инспектори.

Вижте ревюто на прокуратурата тук!

За краха на четвъртата по величина банка ще дават отговор общо 18 души, като част от тях са в проведена незаконна група, други дават отговор за длъжностни присвоявания за над 2,7 милиарда лева, а някогашният подуправител на Българска народна банка Цветан Гунев и други чиновници имат обвиняване за закононарушение по работа.

За вложени към 1,5 милиарда лева от КТБ в бизнес инициативи на Цветан Василев е обособено настрана досъдебно произвеждане.

Според прокуратурата претекстовете за осъществяването на закононарушенията: „ финансиране “ на политици, публицисти, спортисти, артисти и/или други лица от обществено-политическия живот”; „ финансиране “ на персонални потребности на обв. Василев; „ финансиране “ на капиталови (губещи или печеливши) капиталови, медийни и други планове на обв. Василев; увеличение на финансовата база на КТБ АД и обезпечаване на парични средства за поддържане пирамидалното действие на КТБ АД.

Държавното обвиняване прави обстоен исторически прочит на дейностите на Цветан Василев през последните близо 25 година – от основаването на финансовата му къща „ Фина-С”. В началото на 90-те той почнал работа в ЦКБ (без в действителност да напуща другото дружество), където се срещнал с Бисер Лазов, който „ в следствие ще се трансформира в негов неофициален финансист, отговарящ за небанковия бранш на активността на модела, т.е. нещо като негова " дясна ръка ".

По-късно Василев сменил банката с днешната „ Алианц България”, при което и финансовата му къща спряла да работи с ЦКБ. Ключови за „ модела” чиновници също проработили на новото място, с цел да се съсредоточат по-късно напълно върху комерсиалните сдружения на Василев.

След май 2000 година КТБ предходна в орбитата му след покупка през 11 офшорни компании.

Още преди този момент „ фирмата” (всички сдружения под контрола на банкера) имала построен едноличен модел на ръководство, в който Цветан Василев вземал всички решения, а всеки ден подчинените му изготвяли информации с наличните пари и вземания, както и отговорностите.

Обвиняемият идвал в 8 ч. заран във „ Фина-С”, преглеждал квалифицираните от вечерта информации, раздавал нови задания и отивал на работа в банката, с цел да се върне вечерта и да ревизира какво е свършено.

Междувременно почнали да се появяват и „ кухите” компании. „ Обв. Василев в действителност построява две следени от него структури, официално самостоятелни една от друга, само че действително ръководени напълно от него – конструкция на ръководство и работа в Банката, която да разрешава отпущането на заеми по негово разпореждане и предпочитание, и конструкция от търговски сдружения, посредством която средствата от отпуснатите заеми да се употребяват и насочват към крайни получатели отново по разпореждане, предпочитание и преценка на самия обв. Василев”, пишат от прокуратурата.

Подставените лица в началото са чиновници от най-близкия кръг на банкера, които по този начин „ засвидетелстват доверието и лоялността си към шефа”, който пък твърдял, че поема отговорност за протичащото се. В един миг към и над 70% от кредитния запас се оказва под директното и еднолично ръководство на Василев.

С парите се финансират както планове в действителната стопанска система (с посочени от Василев ръководители, огромен % от които – негови някогашни служители), по този начин и политически инициативи. Причината: „ Самоопределянето на обв. Василев като притежател на цялото имущество на Банката и самооприличаването му на огромен предприемач, съпроводени със съответни характерови особености, неизбежно го довеждат и до съзнанието за човек, без който стопанската система и страната мъчно могат да действат и да се предвижват напред”.

В ревюто на прокуратурата съществено място има планът „ България без цензура” на ТВ водещия Николай Бареков, който е очевидец по делото. Като доказателство за прехвърлянията към него е посочен документ с щемпел на РЗС (партията на някогашния премиерския консултант Яне Янев-б.р.), от който излиза наяве, че месечните траншове към „ новия политик” са нарастнали от 50 на 100 000 лева през октомври 2013 година, защото Бареков тогава напуснал ТВ7 (която също е посочена като подвластен от банкера проект) и напълно се концентрирал в новото си амплоа.

В документа има и посочени „ 505 000 евро без Данък добавена стойност за къща/да не е като заем/” и 1 млн. евро награда, която била обещана персонално от Цветан Василев. Според прокуратурата това демонстрира, че „ Николай Бареков е реализатор на умислен от обв. Цветан Василев политически план и евентуално заради това активността на същия е обилно финансирана”.

Текстът на прокуратурата демонстрира и по какъв начин, съгласно нея, „ дясната ръка” на Цветан Василев – Бисер Лазов се трансформира в основен очевидец.

На 21 юни 2014 година, когато КТБ към този момент е под специфичен контрол поради усиленото изтегляне на пари от нея, Цветан Василев се обадил на своя помощник и го повикал на указания във Виена. Лазов заподозрял, че задачата е само притежателят за последно да си обезпечи средства и по тази причина се подготвил с документи, които илюстрират отговорността на банкера.

По време на срещата Цветан Василев устно поел отговорност и за изплащането на банковите заеми на фирмите, и за прекачване на тяхната благосъстоятелност и ръководство, както и за паричните средства в брой на компаниите. В последна сметка обаче не върнал на Лазов подписан документ за това.

Обвинителите в детайли проучват ред неприятни практики в КТБ отвън кредитирането на свързани лица – безотчетно изтегляне на пари от касата в интерес на притежателя, пропуски при одита и при дейностите на Българска народна банка и други

Анкета Ще има ли наказани за аферата „ КТБ ”? Да, обвинителният акт към този момент е в съда Да, само че не главните виновници Не, над отговорните ще има политически чадър Не, делото ще се проточи дълго и ще е без резултат Друго (посочете в коментар) Гласувай Резултати
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР