Близо 16 на сто са позитивните тестове за заболели от

...
Близо 16 на сто са позитивните тестове за заболели от
Коментари Харесай

Близо 16% позитивни Covid тестове, ще се предложи ново затягане на мерките

Близо 16 на 100 са позитивните проби за болни от Cоvid-19 в неделя, което ще накара вирусолози и имунолози да предложат на съвещание в понеделник на министъра на опазването на здравето ново стягане на противоепидемичните ограничения

Хиляда осемстотин шейсет и седем са новите инфектирани с ковид са били регистрирани през последното денонощие у нас при направени 11 811 теста (15.8 % положителни). 85.54 % от записаните нови случаи за деня не са имунизирани.

43 души, от които 90.70 % неимунизирани, са умряли, демонстрират данните от Единния информативен портал.

Общият брой на доказаните случаи на ковид у нас доближи 539 619. Те са открити от 5 082 506 теста.

Активните случаи на ковид са 60 032. От тях в лечебни заведения са 6035 души, в това число 512 в интензивно поделение. 262 са новопостъпилите в болнично заведение за последното денонощие, от които 90,08 не са имунизирани.

556 индивида с позитивен тест за ковид са оздравели през последното денонощие.

От началото на акцията у нас са били сложени 2 626 708 дози ваксини, в това число 2 925 за последните 24 часа.

Сред медицинския личен състав са доказани общо 15 068 случая на ковид, в това число 4231 лекари и 5055 медицински сестри.

По области, най-вече нови случаи на ковид през последното денонощие са били регистрирани в София-град (557), следвана от Варна (192), Пловдив (182), Бургас (135) и Сливен (86). По сбор инфектирани, още веднъж първа е столицата (134 897), пред Пловдив (48 029), Варна (40 783), Бургас (34 935) и Благоевград (23 973).

" Ще предложа (на съвещанието на Експертния съвет към Министерство на здравеопазването в понеделник - 18 октомври) всичко, което води до събиране на хора и до съблюдаване на ограниченията. Вирусолози и имунолози ще предложим стягане на ограниченията ", сподели пред БНР проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Според нея е доста положително предлагането на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да става посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR.

" Изискването за Covid документ е като филтър на входа, тъй че ненапълно да се обезпечи защита. В условието на зелен документ има и нещо доста значимо - да се понижи предаването на вируса, тъй като, в случай че могат всички да влизат, тези места ще станат като разплодник за ковид. Целта е да се ограничи събирането сред хората, най-малко събиране сред евентуални носители на вируса ", разяснява проф. Христова.

Ваксинацията дава опция за обществени контакти, акцентира тя и изясни, че въпреки и да се заразяват още веднъж имунизирани хора, те прекарват болестта доста по-леко, в сравнение с протича инфекцията при неимунизираните.

" Данните от проучвания по целия свят демонстрират, че имунизираните прекарват доста леко. Нищо общо няма - имунизираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори в този момент се заприказва за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се сътвори лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за изгодите от имунизациите са безпределно доста ", съобщи тя.

Проф. Христова беше безапелационна, че коронавирусът е доста подъл и уточни, че малко са болесттите, които не разрешават имунизиране.

" Нямам отговор за какво е толкоз висока смъртността в България. Дали тъй като не се търси лекарска помощ или не се афишират случаите, тъй като по този начин от % на потърсилите помощ се оказва доста висок процентът умряли.... Вирусът ни научи какъв брой отговорност би трябвало, когато си член на общество ", сподели още тя.

По време на пандемия е добре всеки да си сложи трета имунизационна доза, счита проф. Христова.

Издаването на подправените имунизационни документи проф. Христова дефинира като чудовищно и доста тежко закононарушение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР