Близо 1500 деца и ученици ще се обучават в детските

...
Близо 1500 деца и ученици ще се обучават в детските
Коментари Харесай

Близо 1500 деца и ученици ще се обучават в община „Тунджа“

Близо 1500 деца и възпитаници ще се образоват в детските и образователни заведения на община „ Тунджа “ през новата образователна 2022-2023 година

Училищната мрежа в общината се резервира. В детските градини се открива нова целодневна група в с. Роза.

Общо 123 първокласници от десетте общински учебни заведения ще получат подарък от община „ Тунджа “ и от Местната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните – брошура с обичани детски приказки с послание от кмета на общината Георги Георгиев и комплект с всички нужни училищен такъми.

В общинските учебни заведения от І до VІІ клас ще се образоват 782 възпитаници. В полудневните групи за наложителна подготовка в ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий ”, с. Веселиново и НУ „ Васил Левски ”, с. Завой, са записани общо 34 деца.

Две учебни заведения в община „ Тунджа “ – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски ", с. Скалица и ОбУ „ Васил Левски “, с. Тенево, оферират професионално образование след приключен седми клас по три специалности – „ Лозаровинарство “, „ Шлосерство “ и „ Производство на самун и хлебни произведения “.

За началото на образователната година всеки от общо 32-та осмокласници, които са признати в тях, ще получи еднократно финансово стимулиране в размер на 100 лева Средствата са обезпечени от благотворителния фонд.

Общо от VIII до ХII клас, за друга степен на професионална подготовка в общината, се образоват 110 възпитаници.

Във всички учебни заведения е проведено целодневно образование. За всички възпитаници, обхванати в целодневна организация, общината обезпечава закуски, обедно хранене и безвъзмезден превоз. Обезпечени са учебници, образователни пособия и наложителна учебна документи.

За образователната 2022/ 2023 година в детските градини, на територията на община „ Тунджа “, все още са записани общо 538 деца в предучилищна възраст, в това число 42 деца в четири яслени групи.

Приемът на децата в общинските детски градини продължава и се чака да бъдат признати още деца.

В село Роза, като част от Детска градина „ Звездица “, с. Скалица, е образувана втора целодневна детска група с деца в наложителна предучилищна възраст.

С нея групите в общинските детски градини стават общо 30 - 4 яслени групи и 26 целодневни детски групи, в 17 обитаеми места. Осигурени са познавателни книжки за всички деца от другите възрастови групи в общинските детски градини.

За тази образователна година е направено предложение до Министерство на образованието и науката за включване на целодневна детска група „ Звънче “, с. Маломир – част от Детска градина „ Кольо Тенев “, с. Тенево, в Списъка със предпазените детски градини и предпазените учебни заведения.

В Общинския център за изкуство и извънучилищна активност „ Тунджа ”, с. Кабиле, ще бъдат образувани общо 11 групи за занимания по ползи за образователната 2022-2023 година

В направление „ Изкуства “, профил „ Изобразително и приложно изкуство “ групите са 10, в направление „ Спорт “ - „ Индивидуални спортове “ ще има една група.

В момента се извърша ремонт на покрива в ОУ „ Христо Ботев “, с. Ботево, само че това няма да попречи на образователния развой, подменя се и дограмата в Детската група в с. Чарган. Останалите детски и образователни заведения са подготвени да посрещнат тунджанските деца и възпитаници в първия образователен ден.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР