Близо 150 земеделски производители от Благоевградска област, които отглеждат пчелни

...
Близо 150 земеделски производители от Благоевградска област, които отглеждат пчелни
Коментари Харесай

Повече субсидии за зазимяване на пчелните семейства в област Благоевград

Близо 150 аграрни производители от Благоевградска област, които отглеждат пчелни фамилии чакат дотации за зазимяване на кошерите през зимата.Очаква се стопаните да получат по 6 лв. финансова помощ за пчелно семейство.

Благоевград

Заради неприятните климатични условия през предходната година и тази пролети високата смъртност измежду пчелите множеството от стопаните в Благоевградска област са произвели дребни количества мед. Венета Инфандиева отглежда над 50 пчелни фамилии. Казва, че продуктивността им е била съвсем нулева. Доволна е обаче, че е съумяла да кандидатства за финансова помощ, с цел да зазими кошерите.
Венета Инфандиева – ръководител на пчеларско сдружение „ Акация ” – Благоевград:
" Редовна съм с документите, пенсионер съм, заплащам си здравните и всички документи, които трябваше да показва. "
Според производителите на пчелни артикули късното оповестяване на програмата за разпределяне на дотации и късото време за подготовка на документите са попречили на доста от тях да пуснат своите заявки. От фонд " Земеделие " в Благоевград, обаче записват двойно по-голям брой на претендентите за финансова помощ спрямо предходната година.
Светлана Сотирова – шеф на Областна дирекция – Благоевград на Държавен фонд „ Земеделие ”:
" Проблем за кандидатстване през 2016 година бяха въведени нови условия и нови документи за подаване на нови заявки за подкрепяне. Може би това спря претендентите предходната година да бъдат по-голям брой. “ Сред производителите от района, подали заявки за дотации най – доста са тези, които отглеждат от 50 до 100 пчелни фамилии семейства. Стопаните от района се надяват тази зима да бъде по-топла, а напролет да има по-високи добиви от мед.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР