Близо 15 хиляди компании са се върнали на регулирания от

...
Близо 15 хиляди компании са се върнали на регулирания от
Коментари Харесай

Близо 15 000 фирми са се върнали на регулирания пазар, заради високите цени на свободния


Близо 15 хиляди компании са се върнали на контролирания от страната пазар на ток, поради високите цени на свободния. Това демонстрират данните на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България, представени от Българска национална телевизия. 3eNews към този момент написа, че четири незабавни законодателни ремонти оферират от Комисията за енергийно и водно контролиране, с цел да се успокоят цените на тока за бизнеса.

Първо - увеличение на наложителните количества, които огромните държавни централи продават на пазара, второ - всички производители с над 1 мегават мощ също да излязат на пазара, да бъде призната нова енергийна тактика и да бъде разширено портфолиото на продуктите, предлагани на борсата.

Това ще бъде оценено в комисията по енергетика, ще забележим всички плюсове и минуси, още не мога да се наемам с мнение - вярно или погрешно, то несъмнено е вярно - всички би трябвало да излязат на борсата, само че дали това е подобаващия миг - това ще бъде оценено в последна сметка. Това съобщи Валентин Николов заместник-председател на енергийната комисия към Народното събрание по време на полемиката.

И бизнесът, и институциите обаче са безапелационни, че на борсата не се продава задоволително ток, т.е. липсва ликвидност. От енергийния регулатор твърдят, че каквито и промени да се вършат за стабилизиране на борсовата цена на тока, това няма да се отрази като внезапно повишаване на електрическата енергия за бита.

С повишението на цената на електрическата енергия, ще се понижи добавката обвързване към обществото - сметките на хората, на битовите консуматори няма да бъдат повишавани като действителна стойност, изясни Иван Иванов, ръководител на КЕВР. Единственото, което ние отчитаме това ще бъде инфлацията в страната. Очаква се комисията да завърши инспекцията на покупко-продажбите на борсата до края на идната седмица. Нови цени на тока за бита ще бъдат оповестени от юли.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР