Близо 140 загинали и над 180 ранени. Това е резултатът

...
Близо 140 загинали и над 180 ранени. Това е резултатът
Коментари Харесай

Чухме изстрели. Какво е известното след атаката в концертна зала до Москва

Близо 140 починали и над 180 ранени. Това е резултатът от офанзивата в концертна зала в предградията на Москва от петък. Тя е най-голямата в страната от няколко десетилетия насам и идва дни откакто президентът Владимир Путин беше.

Отговорност за нападението пое " Ислямска страна " (ИД), а американски чиновници оповестиха, че то е било осъществено от " Ислямска страна - Хорасан " (ИД-Х) - афганистанския клон на групировката. Съединени американски щати споделиха, че са предизвестили Русия за допустимо нахлуване преди седмици.

Същевременно Кремъл за присъединяване в. Страната обаче. Русия стартира пълномащабна непредизвикана през 2022 година

До момента съветските управляващи са задържали минимум 11 души, в това число четирима жители на Таджикистан , които са упрекнати в осъществяването на терористичен акт.

Какво знаем за офанзивата до момента?
Какво се случи
На 22 март вечерта въоръжени мъже нахлуха в " Крокус сити хол " в Красногорск, в предградията на Москва. По това време там следва концерт на музикалната група " Пикник " , за който са продадени над 6 хиляди билета.

От видеа в обществените мрежи се вижда, че при офанзивата става въпрос за минимум четирима мъже, облечени с камуфлажни облекла и въоръжени с автоматизирани оръжия. Те стартират да стрелят по тълпата, а посетителите стартират да бягат.

Руските следователи споделят, че мъжете са употребявали експлозиви и запалителни течности, с цел да подпалят постройката. Огънят бързо обхвана част от постройката, а това докара до сриване на части от покрива.

" Седях в залата на горния етаж, където бяха балконите. Чухме изстрели. Първоначално не разбрахме какво се е случва ", споделя неназован източник в изявление за " Остроужний новости ", оповестено в Ройтерс. След това нападателите хвърлят коктейл " Молотов " и " всичко се възпламени ", споделя той.

По данни на съветския Следствен комитет от събота при терористичната офанзива са починали минимум 137 души. Освен това повече от 180 души са ранени, като доста от тях са в тежко положение, в това число две деца. Властите считат, че броят на починалите ще нарасне.

Двете съществени аргументи за гибелта на хората са огнестрелни рани и отравяне с дима от пожара.
Кои са главните обвинени
В малко изказване в петък ИД сподели, че стои зад нападението. В събота тя разгласява и фотография на четиримата нападатели, на която обаче те са неразпознаваеми.

Първоначално нападателите съумяват да избягат от мястото на престъплението. Около 14 часа след първите известия за пукотевица съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви, че са задържани 11 души, в това число четирима " директно забъркани ".

Четиримата обвинени бяха докарани в съда в Москва в неделя. Това са Муродали Раджабализода, Далерджон Мирзоев, Мухамадсобир Файзов и Шамсидин Фаридуни . Те са на възраст сред 20 и 30 години. Руските управляващи настояват, че и ч по време на закритите чувания.

В неделя в съда те се появиха със синини, петна от кръв и подути от пердах лица. По непотвърдени данни по време на ареста на Раджабализода му е било отрязано ухото.

Всички те са упрекнати в терористичен акт и евентуално ги чака пожизнен затвор.

Руските управляващи към този момент не са коментирали изказванието на ИД, че е виновна за нападението. То пристигна две седмици откакто Съединени американски щати предизвестиха за евентуална офанзива, ориентирана към " огромни събирания " в Москва.

Миналата седмица президентът Владимир Путин сподели, че тези " провокативни " изказвания наподобяват на " прям шантаж и желание да се сплаши и дестабилизира обществото ".

Същевременно, че нападателите са били хванати, до момента в който се пробват да избягат в Украйна.

" Въз основа на предварителна информация украинската страна им е подготвила прозорец за прекосяване на границата ", сподели Путин.

като " безусловно несъстоятелни и неуместни ".
Защо Ислямска страна нападна Русия
" Нападението се случва в естествения подтекст на вилнеещата война сред " Ислямска страна " и страните, борещи се против исляма ", споделиха представители на ИД малко след офанзивата.

Колин Кларк , анализатор по въпросите на битката с тероризма, споделя пред " Ню Йорк Таймс ", че през последните две години ИД-Х е била " закрепена " върху Русия.

Според него групировката " упреква Кремъл, че по ръцете си има мюсюлманска кръв, като се базира на намесата на Москва в Афганистан , Чечения и Сирия ".

Руската република Чечения, която е обитаема най-вече с мюсюлманско население, се ръководи от Рамзан Кадиров от 2007 година насам. Между 1994 и 2009 година там имаше две войни за отделянето ѝ, като в началото семейство Кадирови се бореше за самостоятелност, само че след това мина на страната на Москва.

Рамзан Кадиров е един от най-големите поддръжници на президента Владимир Путин. Той ръководи посредством репресии и през годините нееднократно интернационалните организации са алармирали за нарушавания на човешките права, изтезания и изчезнали хора.

Според пакистанския анализатор в региона на сигурността Сайед Мохамед Али , в случай че бъде потвърдено, това може да се преглежда като възмездие за съветските въздушни удари против скривалища на ИД в Сирия. Той споделя, че групировката е потърпевша съществено от съветските въздушни удари в Сирия през последните години.

Според специалисти поддръжката на Москва за талибаните в Афганистан също може да е била причина за нападението. Русия, както и останалата част от интернационалната общественост, не признава държавното управление на талибаните, само че Москва неведнъж е приемала талибански чиновници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР