Близо 14 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от държавата ще

...
Близо 14 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от държавата ще
Коментари Харесай

Милиони левове ще вдъхнат живот на разрухата в Кърджали


Близо 14 млн. лв. безплатна финансова помощ от страната ще бъдат вложени в възобновяване и реорганизация на здания от просветителната инфраструктура в Кърджали, част от средствата са за полуразрушени обекти, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Финансирането е по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, с парите ще бъдат ремонтирани междинни учебни заведения в града, а затворената от 20 години детска градина „ Мир “, потънала в съсипия и отпадъци, безусловно ще бъде съживена. Договорът за това бе подписан във вторник, а през днешния ден кметът Хасан Азис означи пред публицисти, че сходна инвестиция не е правена през последните 50 години. Точната сума, предопределена за ремонтите на образователни здания, е 13 826 014 лв.. Парите са за 5 учебни заведения и една детска градина в Кърджали. За енергийната успеваемост и оборудването на най-голямото СУ в района „ П. Р. Славейков “ се плануват 3 318 000 лв., от които 2 857 000 лв. за строително-монтажни работи и 460 000 лв. за обзавеждане и съоръжение, 2 053 000 лв. са средствата за СУ „ Отец Паисий “, над 4 млн. лв. за Езиковата гимназия „ Христо Ботев “ и „ Св. св. Кирил и Методий “ /двете учебни заведения се обитават в една сграда/, 1 580 000 лв. - за „ П. К. Яворов “, в което се образоват единствено деца на ромски фамилии.

Детската градина „ Мир “ в квартал „ Студен бунар “, която бе закрита преди към 20 година след открити злоупотреби на тогавашната директорка и в този момент наподобява отчайващо, ще получи спасяващата инжекция от 1 425 000 лв. за възобновяване и 238 888 лв. за съоръжение и обзавеждане. Най-късно през есента на 2019 година тя ще одобри към 130 деца, само че към този момент с разширени корпуси, в един от които е планувано построяването на зала за спорт. Още една детска градина, в която до наскоро се обитаваше филиалът на Минно-геоложкия университет, ще бъде ремонтирана, само че със средства от общинския бюджет. Очертава се студентите да си поделят постройката с учениците в ОУ „ Климент Охридски “, там са ремонтирани единствено първите два етажа, само че и горните два ще бъдат актуализирани.

„ От 10 година сме подготвени с плановете и в този момент сме пред реализацията им. Средствата са по европейска стратегия и това значи, че общината си е написала добре домашното. С осъществените досега планове ние сме основали условия да аплайваме и да получим утвърждение “, съобщи Азис.

Той и заместничката му по строителството Катя Митовска инспектираха и закрития плувен басейн, който последно е бил употребен през 1991 година, а след това тимът по ватерпол бе заставен да организира зимните си тренировки в прилежащи градове. Вече изтече едноседмичният тестов интервал, в което оборудването бе напълнено с вода, стана ясно, че течове няма. Ремонтите би трябвало да приключат до края на октомври там, както и на спортната зала, която е над плувната. Ремонтът на спортния комплекс е финансиран от спортното министерство.

Другото ни спортно украшение е стадион „ Дружба “, остават малко довършителни работи до приемането на Акт 16, добави кметът. Футболното игрище също беше изоставено от десетилетия, само че към този момент там възкресеният ФК „ Арда “ посреща съперници на мачовете и тълпи от почитатели. През идната седмица ще бъде положена тартановата настилка към затревеното игрище, през днешния ден служащи инсталираха нови седалки на формалната естрада, ремонтира се и зоната за аварийните играчи.

В отговор на въпрос за непрогледния мрак по улиците вечер Хасан Азис съобщи, че готви докладна за Общинския съвет и ще чака поддръжка за искане на нисколихвен банков заем в размер на 6 млн. лв.. Това се налагало поради провалените шансове да се получи финансиране и градът да светне по програмата ЕСКО. Проблемът с тоталната липса на улично осветяване е от към 15 година, само че най-рано може да бъде решен напролет на идната година.

БГНЕС напомня, че на свое съвещание от предходната седмица държавното управление разпредели общо 624 млн. лв. за развиване на просветителната инфраструктура в страната. Европейските средства ще бъдат разходвани за енергийна успеваемост на постройките, обзавеждане и преоборудване, облагородяване на дворни места и терени, и за първи път за спортни площадки и физкултурни салони. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР