Близо 14 000 зрелостници ще се явят на поправителни матури,

...
Близо 14 000 зрелостници ще се явят на поправителни матури,
Коментари Харесай

Близо 14 000 младежи се явяват на поправителни матури

Близо 14 000 зрелостници ще се явят на поправителни матури, които ще се проведат от 25 до 29 август. Задължителна е матурата по български език и литература. Вторият зрелостен изпит е по избор. Зрелостниците могат да се явят и на трети изпит, в случай че желаят.

Изпити ще има в 667 учебни заведения. На тях се явяват зрелостници, които не са били позволени на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предходно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори, оповестиха от МОН.

Първата матура по български език и литература е през днешния ден от 8.30 часа. Общо 7720 претенденти са подали заявки за нея.

С оглед усложнената обстановка поради наводненията в Карлово, МОН сътвори организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в ПГ по ЖПТ „ Христо Смирненски “.

18 зрелостници са пренасочени към други две учебни заведения в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в ПГ „ Братя Евлоги и Христо Георгиеви “, а шестима ще се явят на втори ДЗИ по биология в СУ „ Васил Левски “. Осигурени са и квестори. В деня на първата матура, началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова персонално ще спомага за естественото протичане на изпита.

За втория ДЗИ на 26 август се чака да се явят 2 401 зрелостници. Те избират сред 24 предмета, в които влизат и другите равнища на непознатите езици. В същия ден е и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка (теория на професията), за който заявките са над 2 800.

Държавните зрелостни изпити по избор ще се проведат на 29 август. На матура по избор са поискали да се явят 996 зрелостници. Те избират сред 15 предмета, в това число другите равнища на езиците по отношение на Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и стопанска система, биология и здравно обучение по общообразователната подготовка, а по съветски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по британски, съветски, немски език, по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки.

Зрелостниците би трябвало да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за идентичност. Необходимо е също да се явят в учебното заведение най-малко 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, като се изключи този по специалност, се написа с черен химикал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР