Близо 130 шахматисти от 17 държави ще участват на започващия

...
Близо 130 шахматисти от 17 държави ще участват на започващия
Коментари Харесай

Шахматни таланти от цял свят идват на турнир в Пловдив

Близо 130 шахматисти от 17 страни ще вземат участие на започващия в неделя интернационален шампионат за млади гении до 21 година Това заяви на конференция Калоян Матеев, президент на шахматен клуб „ Чесбомб “ и основен уредник на шампионата.

„ Състезанието ще бъде извънредно мощно, защото шест от състезателите са с коефициент ЕЛО над 2600. За съпоставяне, в България има единствено двама шахматисти с подобен коефициент, и то при мъжете – Веселин Топалов и Иван Чепаринов.

От Русия ще пристигна една от огромните очаквания – Алексей Сарана, който на последното европейско състезание за мъже - в Рейкявик Исландия, завоюва бронзов орден. Очакваме и индиецът Пранандха, който може би е предстоящ международен първенец. Той, макар че е едвам на 15 години, записа някои впечатляващи победи, в това число над нашия Веселин Топалов, само че има проблеми с пътуването поради комплицираната епидемиологична конюнктура “, съобщи Калоян Матеев.

Турнирът ще се организира в залите на хотел „ Империал “, като формалният старт е на 26 септември в 15 часа. Надпреварата ще се организира в 9 кръга по швейцарската система, като ще продължи 8 дни.

„ Много е значимо да отбележим, че от 2016 година, когато България бе изключена от интернационалната шахматна федерация ФИДЕ, за пръв път нейни представители идват на шампионат в страната. Това са Йозгюр Солакоглу, шеф на детско-юношеския спорт във ФИДЕ и основният съдия на федерацията - Лоран Фрeй, който ще оглави и съдийския екип на шампионата. Наградният фонд на надпреварата е 45 хиляди лв., което е в пъти повече от даваните до момента награди. За съпоставяне, на Републиканското състезание за мъже е към 10 000 лева

Генерален спонсор на шампионата е клуб Раунд Тейбъл Пловдив - член на неправителствена и политически необвързана международна организация Roundtable Club. Благодарим на Община Пловдив, която подкрепя надпреварата с 10 хиляди лв. “, добави президентът на ШК „ Чесбомб “.

Срещите ще могат да бъдат следени без вход, а уредниците са планували и културна стратегия и обиколка на Пловдив за младите шахматисти по тяхното категорично гледище.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР