Близо 13 млрд. евро е спечелила Хърватия от туризъм само

...
Близо 13 млрд. евро е спечелила Хърватия от туризъм само
Коментари Харесай

За 9 месеца Хърватия е получила около 13 млрд. евро от туризъм

Близо 13 милиарда евро е спечелила Хърватия от туризъм единствено за първите 9 месеца на 2023 година, а това е с 11,4% повече от 2022 година, когато страната е била отвън Шенген. Това заяви журналистът Диана Гласнова пред БНР. 

Управляващите съпоставят с 2022 година, а не с 2019 година, когато страната регистрира рекордни доходи от туризъм, разяснява Гласнова в предаването " 12+3 ".

Хърватия беше първата страна, включила се в един и същи ден към еврозоната и Шенгенското пространство - на 1 януари 2023 година

От 1 януари т. година цените в Хърватия са единствено в евро.

" Към днешна дата по въпроса за еврото мисля, че се задълбочават негативните настроения на жителите. Малко преди нова година формалните управляващи – финансовият министър, шефът на националната банка и министър председателят, споделиха, че това е една сполучлива година и акцентираха всички преимущества на еврото. Едно от най-важните е, че цената на кредитирането на страната, фирмите и семействата не би била такава, в случай че не е еврото. Също по този начин и че

страната е спечелила към 160 млн. евро, тъй като не е било належащо да се обръщат валутите.

Те означиха и че страната е по-стабилна, тъй като е член на еврозоната, от възможни или сегашни финансови рецесии ", разяснява журналистът. 

Повишаването на цените поради еврото е минимално - в границите под %, само че друго демонстрират синдикатите. 

Представените данни на национални синдикати преди нова година съпоставят какви ще бъдат разноските на обяда на Коледа в края на 2023 година спрямо цената в края на 2022 година

" Нито една от тези 14 ставки - месо, риба, шунка, картофи, вино, брашно, масло, шоколад и други, не е на цената, която е била през 2022 година, нито пък може да се каже, че има ставки с покачване под % ", изясни Гласнова.

Инфлацията в Хърватия беше 8% и това играе роля, а тя скочи до размери, непознати в 30-годишната история на независимата страната – ноември, декември 2022 година Подготвяйки се за влизане на еврото, авансово бяха вдигнати цените. Тогава инфлацията в Хърватия беше към 13%. А държавното управление взе ограничения след въвеждането на еврото и то беше да се запазят цените от декември 2022 година, разяснява журналистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР