Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са

...
Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са
Коментари Харесай

Тежък глад грози 13 милиона души заради сушата в Африканския рог

Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са изправени пред тежък апетит, предизвестява Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации, представена от " Ройтерс ".

Причината е, че Африканският рог претърпява най-тежката суша от десетилетия.

От организацията показват, че три поредни дъждовни сезона не са съумели да се оправят с записаното в района най-голямо засушаване от 1981 година насам.

Сушата е унищожила реколтата и е довела до извънредно висока смъртност на добитъка, принуждавайки селските фамилии, които разчитат на скотовъдство и земеделие, да изоставен домовете си. По данни на Майкъл Дънфорд, районен шеф на организацията на Организация на обединените нации в Източна Африка, водата и пасищата не доближават, а прогнозите за превалявания през идващите месеци са под междинното равнище.

От Организация на обединените нации са безапелационни, че обстановката изисква незабавни филантропични дейности, с цел да се избегне повтаряне на рецесия като тази в Сомалия през 2011 година, когато 250 000 души починаха от апетит по време на продължителна суша.

Хранителната помощ се разпределя в сухите региони на Кения, Етиопия и Сомалия, където процентът на недохранване е висок и тежък апетит грози към 13 милиона души през първото тримесечие на актуалната година.

Около 5,7 млн. души се нуждаят от хранителна помощ в Южна и Югоизточна Етиопия, от които половин милион недохранени деца и майки.

В Сомалия пък се чака броят на съществено гладуващите да нарасне от 3,5 млн. на 4,6 млн. до май, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения.

Други 2,8 милиона души се нуждаят от помощ в Югоизточна и Северна Кения, където през септември беше оповестено изключително състояние поради сушата.

По калкулации на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации са нужни 327 млн. $ за посрещане на непосредствените потребности през идващите шест месеца и за оказване помощ на пастирските общности да станат по-устойчиви на повтарящи се климатични разтърсвания.

През 2011 година неналичието на дъждовете докара до най-сухата година от 1951 година насам в сухите райони на Кения, Сомалия, Етиопия, Джибути и Уганда. Експерти сигнализират, че рисковите метеорологични феномени зачестяват и се изострят заради климатичните промени, а Африка, която има минимален принос за световното стопляне, понася най-голямата тежест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР