Близо 13 години след края на СПИН процеса в Либия

...
Близо 13 години след края на СПИН процеса в Либия
Коментари Харесай

СГС: Либийски офицери трябва да платят 500 000 лв. на Валя Червеняшка заради мъченията

Близо 13 години след края на " СПИН процеса " в Либия и завръщането на българските медици у нас, една от медицинските сестри, която беше подложена на мъчения и съдена по делото, Валя Червеняшка е със извоювано дело против мъчителите си.
Софийският градски съд (СГС) осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лева за неимуществени вреди, породени на Червеняшка. Съдебният състав приема за несъмнено открито по делото, че тя е била изтезавана за изтръгване на признания в интервала 09.02.1999 година - 24.07.2007 година Съобщението е на съда, представено от " Правен свят ".
Магистратите обаче са отхвърлили като безпочвен и необоснован предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лева Решението предстои на обжалване в двуседмичен период от връчването му на страните пред Софийски апелативен съд.
Сагата стартира през 1999г. когато българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският доктор Ашраф ал-Хаджудж бяха задържани в Триполи. Властите повдихнаха доста обвинявания, в това число скрит план против Джамахирията и съзнателно заразяване на над 400 либийски деца със СПИН. В следствие към упрекнатите беше причислен и брачният партньор на Кристияна Вълчева доктор Здравко Георгиев.
Actualno.com напомня, че доктор Ашраф получи сходно правосъдно решение още през март 2012 година . Тогава Холаднски съд присъди обезщетение от 1 милион евро поради мъченията, които той е изтърпял по време на изфабрикувания развой за заразяване на либийски деца със СПИН. Още за решението можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
ХРОНОЛОГИЯ НА МЪЧЕНИЯТА: Процесът и обвиняванията в Либия можете да ПРОЧЕТЕТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ.
 
Първоначално делото беше гледано от Народния съд в Либия, само че през 2000г. обвиняванията в скрит план против Джамахирията отпаднаха и процесът беше трансфериран в Бенгази. Там медицинските сестри и палестинският доктор бяха приети за отговорни за съзнателно заразяване със СПИН и наказани на гибел, по-лека бе единствено присъдата на доктор Здравко Георгиев.
В либийския затвор сестрите бяха подложени на жестоки мъчения - пердах с тояги, провисване на вериги, стартиране на ток пред опасността да бъдат раздрани от особено подготвени полицейски кучета, напомня " Правен свят ".
През 2007 година Върховният съд на Либия удостовери заключенията за виновността на българските медици и доктор Ашраф, само че размени смъртните присъди с пожизнен затвор. Освен това разрещи наказването да бъде изтърпяно в България.
През юли 2007 година брачната половинка на френския президент Никола Саркози - Сесилия, отиде със самолета си в Либия и докара българите и палестинския доктор. Президентът Георги Първанов ги помилва и те бяха свободни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР