Близо 12% увеличение на случаите на домашно насилие през 2020

...
Коментари Харесай

Аз мога да спра насилието с мирни преговори | Общество

Близо 12% нарастване на случаите на домашно принуждение през 2020 година регистрира годишното изследване на AVON и съдружие " Алианс ". Според отчета след края на въведеното изключително състояние обстановката се утежнява, като и до през днешния ден се регистрира непрекъснат растеж в броя на дейните случаи.

Националната гореща телефонна линия 0800 11977, която двете организации основават дружно, предлага денонощна съответна поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение в България. За интервала от основаването на линията през 2018 година до лятото на тази година общият брой потърсили поддръжка дами е 904, като единствено през 2018 година записаните случаи са 114. За година броят им се удвоява и поискалите помощ са към този момент 373. Тази година, с оповестяването на изключително състояние, цифрата още веднъж пораства - 417 дами са позвънили на Националната гореща телефонна линия, а годината още не е завършила. Закрила обаче не търсят единствено дами - 1.5% от позвъняванията са от мъже.

Наблюдава се и огромно нарастване на дамите, които търсят протекция и настаняване в предпазена конструкция - от 5 дами с едно дете през 2018 година до 34 дами с 28 деца през тази година.

Линията обезпечава поддръжка на тези дами. Те не са сами и имат още някого до тях в миг на боязън и неустановеност. Понякога за жертвите е огромно утешение, че дружно с тях има някой очевидец на обстановката, който може да се притече на помощ. Ясно се усеща и изразената виновност на потърпевшите дами, които доста постоянно сами не съумяват да разпознаят, че са жертва на принуждение, и считат, че заслужават или са предизвикали обстановката.

" За нас, преди всичко е доста значимо да покажем на дамите, жертва на домашно принуждение, че сме до тях. Има на кого да разчитат и не трябва да се опасяват да сложат завършек на, токсичната връзка, в която се намират. Едно по-различно на следващия ден ги чака от другата страна на телефонната линия ", разяснява Венета Димитрова - Търговски шеф за AVON България, Албания и Македония.

От няколко месеца линията има Фейсбук профил . Също и Фейсбук страница , където се разгласяват материали, свързани с разпознаването на насилието, както и къде и по какъв начин може да се потърси помощ. За интереса към тях може да се съди и по ангажираността на аудиторията и дейната позиция, изразявана в обществените медии.

" Според нас този профил способства доста за увеличение на позвъняванията на линията и за различаване на домашното принуждение. В изискванията на COVID-19 и изолацията доста хора ни пишеха, тъй като не постоянно е вероятен диалог по телефона, когато са затворени с насилника у дома ", допълват от съдружие " Алианс ".

Решение постоянно има. Време е да промениш живота си! Сложи край и започни на чисто!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР