Близо 12,5% от случаите на ХИВ в ЕC и държавите

...
Близо 12,5% от случаите на ХИВ в ЕC и държавите
Коментари Харесай

Светът се отдалечава от глобалната цел - СПИН да остане в историята до 2030 г.

Близо 12,5% от случаите на ХИВ в ЕC и страните от Европейското икономическо пространство – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, остават недиагностицирани. Затова сигнализира СЗО – Европа в отчет във връзка Световния ден на ХИВ/СПИН, който означаваме през днешния ден.

В него се показва, че за интервала 2018 година - 2021 година инфектираните с ХИВ европейци са повече от диагностицираните.

„ Всички би трябвало да бъдат обезпокоени от данните за тестване на ХИВ “, разяснява по този мотив районният шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге. Той е безапелационен, че продължаващото стигматизиране на хората с ХИВ води до отвод от тестване и отдалечава света от световната цел да бъде комплициран завършек на СПИН до 2030 година

Според СЗО услугите, свързани със СПИН, би трябвало да бъдат по-достъпни.

„ Трябва да сме сигурни, че никой не се опасява от тест, не изпитва позор, обезсърчение или изолираност “, сподели доктор Клуге.

Директорката на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите Андреа Амон посочи, че тестванията за ХИВ са основни, защото късното диагностициране усилва вероятността от тежко протичане на заболяването и гибел, а нелекуваните носители на вируса могат да заразят своите полови сътрудници.

През 2021 година в 46 от 53 страни в Европейския район на СЗО броят на ХИВ позитивните е нараствал с 300 нови случая дневно, сочат данните на СЗО.

В това отношение Европа не се разграничава от останалите континенти, а последният отчет на организацията UNAIDS огласява същия явен факт – светът няма да реализира задачата за световно очистване на СПИН до 2030 година и повода за това са обществените неравенства.

Докладът на UNAIDS е озаглавен „ Опасни неравенства “ и в него се акцентира, че единственият път за всеобща победа над СПИН е оправянето с неравенствата – сред възрастни и деца, сред мъже и дами, сред хетеросексуални и хомосексуални,, сред хора от богатите и от бедните страни.

Докато над три четвърти от възрастните, живеещи с ХИВ, са на антиретровирусна терапия, малко над половината от децата с ХИВ са на животоспасяващи медикаменти, се отбелязва в отчета, а това има смъртоносни последствия.

През 2021 година децата съставляват единствено 4% от всички хора, живеещи с ХИВ, само че 15% от всички смъртни случаи, свързани със СПИН.

Преодоляването на празнината в лекуването на деца ще избави животи, показват създателите на отчета.

Дискриминацията, стигматизирането и криминализирането на основни популации като хомосексуалистите в някои страни костват животи и пречат на света да реализира контрактуваните цели за СПИН, безапелационни са от UNAIDS.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР