Близо 12 000 ученици са включени дуално обучение след стартирането

...
Близо 12 000 ученици са включени дуално обучение след стартирането
Коментари Харесай

Близо 12 000 ученици са включени дуално обучение

Близо 12 000 възпитаници са включени дуално образование след стартирането му преди седем години. Ако през образователната 2016/2017 година единствено 353 възпитаници стартират образование посредством работа, през сегашната образователна година те са към този момент 11 705.

За този впечатляващ растеж заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на конференция за ролята на частните компании за ефикасна система на професионално обучение, проведена от Посолството на Швейцария, МОН и Българо-швейцарската комерсиална камара в София.

Министър Пенов означи, че с помощта на стартиралия през 2015 година швейцарски план ДОМИНО в България е основан модел и е построен потенциал за използване на правилата на учене посредством работа в системата на професионалното обучение. Над 70 % от участвалите в плана работят в предприятията, в които са обучавани.

Проф. Пенов посочи, че страната спомага и ще продължи да оказва помощ за разширение на съдействията сред учебните заведения и бизнеса. Възможност за връзка е към този момент основаният към Министерство на стопанската система указател на работодатели, които желаят и имат право да се включат като сътрудници в образованието. Учениците в тези паралелки получават стипендии, а в XI и XII клас имат право да подписват трудови контракти.

Министър Пенов обаче уточни, че към момента работодателите се въздържат да влагат и приготвят възпитаници, тъй като нямат гаранции, че те ще останат в тяхната компания.

По думите му процесът към момента се нуждае от рационализиране посредством облекчение на административните процедури, тъй като всяко усложнение демотивира участниците. В този развой водещ е МОН, само че всяка смяна се прави в съдействие с останалите министерства и след разискване с учители и шефове на професионални гимназии, което води до намиране на сполучливи решения, означи проф. Пенов.

По време на конференцията бе показан швейцарският модел, по който 2/3 от учениците са включени в образование посредством работа. Акцентирано бе върху изгодите за компаниите, които приготвят възпитаници: притеглят млади гении, влагат в човешки капацитет и си обезпечават фрагменти с съответна подготовка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР