Близо 110 000 ваксини срещу грип са предвидени да бъдат

...
Близо 110 000 ваксини срещу грип са предвидени да бъдат
Коментари Харесай

Преди грипната вълна: Здравните експерти очакват повече болни у нас тази зима


Близо 110 000 ваксини против грип са планувани да бъдат пуснати за продажба в аптеките за интензивно работещите млади българи. Те не са безвъзмездни. А още към 190 000 ваксини ще бъдат обезпечени по Националната стратегия за профилактика против сезонната зараза.

Целевата група по тази стратегия са хората в преклонна възраст.
Навършилите 65 години могат да получат изцяло гратис противогрипна ваксина при персоналния си доктор.



Според информацията от Здравното министерство, след имунизация при възрастните рискът от тежко протичане и затруднения след грип понижава с до 60%, а смъртните случаи - с до 80%.

Някои персонални лекари към този момент слагат ваксини. Стотина от пациентите на доктор Даскалова към този момент са се записали да се.

За да се построи предпазен имунитет, доктор Даскалова предлага имунизацията да се сложи до края на октомври. А интервалът сред противогрипната ваксина и тази за COVID-19 да е най-малко две седмици.

„ Ваксината може да се слага на бебенца от 6-месечна възраст. Една и съща е имунизацията, просто, в случай че те се имунизират за първи път, би трябвало да се слагат две дози през период от един месец. Съществува ваксина за деца от 2 години до 18, която е интраназална “, сподели доктор Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

Ваксините са налични и в аптеките.

„ Ваксините тази година не са доста за аптеките – към 38 000 са на френската ваксина. След 10-ина дни идват на другата компания. Надявам се да са повече “, съобщи Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Грипната вълна настава края на декември и се разпростира януари и февруари, споделят от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Два нови варианта имаме – един за Грип А и един за Грип Б. Очакваме тази година по-висока от миналогодишната вълна, тъй като много се отхлабиха противоепидемичните ограничения, които главно задържаха разпространяването на грипа в предходните години. Вероятно към момента COVID-19 ще държи шампионата, само че грипът също ще надигне глава “, разяснява шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Едва 3-4% се ваксинират против грип годишно. Ваксината е мощно целесъобразна за по-възрастните и за хората с хронични болести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР