Близо 1000 руски граждани, живеещи в Латвия, бяха задължени да

...
Близо 1000 руски граждани, живеещи в Латвия, бяха задължени да
Коментари Харесай

Латвия предупреди близо 1000 руски граждани да уредят миграционния си статут или ще бъдат изгонени

Близо 1000 съветски жители, живеещи в Латвия, бяха задължени да уредят миграционния си статут до две седмици или да изоставен страната непринудено, а в противоположен случай ще бъдат експулсирани, съобщи ръководителката на миграционната работа на Латвия, представена от ДПА.

Мария Розе направи изказването си през днешния ден по латвийската телевизия, а съветските жители са получили писмо по този въпрос. Латвия промени миграционния си закон през есента на 2022 година в отговор на съветската инвазия в Украйна.

За да продължат да живеят законно в Латвия, съветските жители би трябвало да аплайват за приемане на статут за непрекъснато престояване и да потвърдят, че имат знания по латвийски език. Хората, които не показват доказателства за познанията си по езика преди приключването на периода и не са изпълнили законовите условия, би трябвало да изоставен страната, гласи новият закон.

Решението все още визира 985 души, само че до април броят им може да стане 2500 души. Ако хората, за които това се отнася, не отговорят, гранични чиновници ще бъдат изпратени до адреса, последно маркиран като място на престояване, и ще ревизират дали индивидът е там, сподели Розе. Ако там няма никого, ще се смята, че индивидът е напуснал страната. На всички останали ще бъде подредено да изоставен Латвия.

Латвия граничи с Русия на изток. В балтийската страна, която е член на Европейския съюз и НАТО, съветското малцинство съставлява към 25% от 1,9 милиона поданици на страната. Това са най-вече хора, мигрирали по време на руската ера, и техните потомци.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР