Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване

...
Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване
Коментари Харесай

Проучване по стандарта на СЗО за коронавируса ще има в Пловдив

Близо 1000 пловдивчани ще вземат участие в представителното изследване за проучване на COVID-19. То ще бъде първото за България и ще дава отговор напълно на критериите на СЗО. Това стана ясно по време на срещата на основния държавен здравен контрольор доцент лекар Ангел Кунчев с регионалния шеф Дани Каназирева и Медицинския щаб, на която се разиска методиката за изследването, съобщи „ Фокус “.
„ Най-важната причина за избора на Пловдив за провеждането на проучването е това, че тук е основана доста добра организация и съгласуваност сред институциите - регионалния и общинския щаб, РЗИ, лечебните заведения и лабораториите “, съобщи доцент Ангел Кунчев.
Другата също толкоз значима причина е, че съгласно условията е търсена област, която да е представителна за България, като брой случаи на аболели и като разпространяване на ковид, добави основният държавен здравен контрольор. Освен това, акцентира още той, Пловдив разполага с налични лаборатории, които могат да работят с ELISA метода, по който ще се организира изследването.
Областният шеф Дани Каназирева благодари за високата оценка и избора тъкмо в Пловдив да бъде извършено представителното за страната изследване.
„ Съумяхме да изградим един доста добър екип в Медицинския щаб, който работи и гледа в една посока. За осъществяване на изследването ще бъде основана работна група, която ще дава отговор за всеки един подробност на проучването “, изясни Каназирева.
„ Целта на проучването, което ще се прави посредством кръвни проби, е да се види действителната картина на това какъв брой хора са се срещнали с вируса, какъв брой са го преболедували и какъв брой са носители на болестта, съгласно стадия на развиване на Ковид -19 “, изясни Кунчев.
Лицата с позитивна проба за съществуване на вирус ще бъдат тествани в допълнение с ПСР-тест.
Очаква се изследването да стартира след към 10 дни - незабавно, откакто бъдат закупени тестванията. Основна цел в него ще бъдат семейства, определени на инцидентен принцип от 6-те региона на града, които ще дадат представителност на извадката, като възраст, етнически групи, специалност, обществен статус и други.
Над 10 екипа от по двама души - един от РЗИ и един доброволец, ще локализират семействата и осъществят връзката на РЗИ с тях.
„ Имаме потенциала и ресурса да проведем проучването “, акцентира и доктор Сийка Димчева от РЗИ Пловдив.
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР