Бангладеш: Близо 1000 души умират от денга при тежко огнище

...
Близо 1000 души са починали от денга в Бангладеш през
Коментари Харесай

Близо 1000 души са починали от денга в Бангладеш през последните седмици, което според властите е най-тежкото огнище в страната от болестта все още.

Изключително влажните мусони улесниха размножаването на комарите, които носят вируса на денга, в мръсна и застояла вода.

Длъжностните лица се борят да ограничат разпространението на болестта и болниците са критично претоварени.

В тежки случаи, денга причинява вътрешен кръвоизлив, който може да доведе до смърт.

Симптомите му включват главоболие, гадене, ставни и мускулни болки.

Кризата с треската на денга принуждава министъра на Перу да подаде оставкаЗапис огнището на денга убива над 40 в Аржентина

Денгата е ендемична в тропическите страни и огнища често възникват в градски райони с лоши санитарни условия, които позволяват на комарите, пренасящи вируса, да се размножават.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Преди беше сезонна болест в Бангладеш, но поради по-горещите и влажни мусони, причинени от изменението на климата, се появява по-често след първото регистрирано огнище през 2000 г.< /p>

Служителите на общественото здравеопазване казват, че настоящата вълна от инфекции е хванала страната неподготвена, тъй като е причинена от по-силен щам на вируса.

Лекарите отбелязват, че състоянието на настоящите пациенти с денга се влошава много по-бързо в сравнение с последните няколко години.

До 20 души са умирали от денга всеки ден през последните два месеца и броят на смъртните случаи тази година е надвишил общия брой за последните 22 години, казват служители.

Бангладеш стартира кампании за осведомяване на обществеността, за да предотврати образуването на места за размножаване на комари.

Но трябва да се направи повече, според д-р Mushtaq Hussain, a експерт по обществено здравеопазване.

"Загрижените смятат, че това може да е временно заболяване и че ще изчезне след няколко дни, така че няма ефективно или дълготрайно Вземат се срочни мерки“, каза той пред бенгалската служба на BBC.

Инфекции с денга са докладвани във всичките 64 области на Бангладеш, според Световната здравна организация.

Стотици пациенти с денга препълниха болници в столицата Дака, търсейки лечение, но повечето от съоръженията са със свръхкапацитет.

Болниците също изпитват недостиг на интравенозни течности, което е от решаващо значение за лечението, тъй като пациентите с денга често страдат от дехидратация.

Допълнителни доклади от Бенгалска служба на BBC

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР