Близо 100 политически затворници в Беларус, лишени от свобода като

...
Близо 100 политически затворници в Беларус, лишени от свобода като
Коментари Харесай

Вероятно просто ще умра тук: Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Б лизо 100 политически пандизчии в Беларус, лишени от независимост като част от суровите репресии против инакомислието, имат съществени медицински проблеми и може да са на косъм от гибелта, сигнализира през вчерашния ден уважаваната беларуска правозащитна организация „ Вясна “ , съобщи Асошиейтед прес.

„ Вясна “, чийто създател и притежател на Нобелова премия за мир Алес Бяляцки, също е зад решетките, изброява поименно 93 пандизчии, чието положение буди особена угриженост. Тези лишени от независимост опозиционери страдат от рак, сърдечни болести и други заболявания, само че положението им не е взимано под внимание.

„ Когато си в пандиза, всяка болест се развива по-бързо, поради неналичието на квалифицирана здравна помощ “, сподели представителят на „ Вясна “ Павел Сапелка. " Това се въздейства от изискванията, в които е подложен арестуваният – липса на чист въздух, недоброкачествена храна, непрекъснат психически напън и стрес. "

Беларус стартира жестоки репресии против опозицията, откакто в цялата страна избухнаха всеобщи митинги след изборите през август 2020 година, чиито противоречиви резултати дадоха на властническия президент Александър Лукашенко шести мандат.

Правозащитниците правят оценка, че към 35 000 души са били арестувани при репресиите, а доста от тях са били бити от полицията. Всички изявени опозиционери са хвърлени в пандиза или са избягали от страната.

" Вясна " декларира, че понастоящем повече от 1400 политически пандизчии са зад решетките.

Сред случаите, представени от „ Весна “ в отчета, е този на Мария Колесникова, която беше един от най-изявените водачи на следизборните митинги. Тя претърпя коремна интервенция, само че бързо беше превозена назад в пандиза. „ Вясна “ сподели, че храната, която й дават, не е съобразена със положението й, а следствие на организацията е открило, че Колесникова била бита преди да бъде приета в болница.

Други случаи, които групата е присъединила в отчета, са на 19-годишния Микита Залатару, на който се твърди, че са му отказани хапчета за надзор на епилепсията му, и Йохен Баруски, който споделил на фамилията си, до момента в който бил болен, че „ евентуално просто ще умра тук “.

* Във видеото:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР