Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две

...
Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две
Коментари Харесай

Държавата инвестира 100 млн. лв. в пътища в Бургас и региона

Близо 100 млн.лв. са обезпечени от страната през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишение на пътната сигурност в Бургас и района.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който инспектира осъществяването на инфраструктурни обекти в града дружно с кмета на общината Димитър Николов и народни представители от района, оповестиха от пресцентъра на министерството на районното развиване.

До 5 юни ще завърши почналият през днешния ден ремонт на сектора Бургас - кв. " Ветрен ".

Министър Нанков съобщи, че за естественото обезпечаване на трафика по Южното Черноморие е нужно да се изведе директния трафик за курортите северно от Бургас. За тази цел страната ще финансира построяването на северната дъга на Бургас. До края на юни, най-късно началото на юли, ще стартира процедурата по желание на реализатор и в случай че няма обжалване строителството може да стартира до 3 - 4 месеца, осведоми министърът.

До 18 юни ще е подготвен обходът на Ахелой и строителството на скоростната права с четири ленти сред Ахелой и Поморие, стана ясно при инспекцията на министър Нанков. Той подсети, че за реализацията на значимия пътен план държавното управление е осигурило 45 млн.лв. " До 18 юни ще сме подготвени с асфалтирането на пътя, обезопасяването с мантинели, маркировката и отвесната сигнализация. За летния сезон ще пуснем придвижването, както обещахме при старта на обекта ", безапелационен бе министър Нанков. На 18 юни ще се пусне трафика и в правата Поморие – Ахелой, подсигуряваха от компанията -изпълнител при инспекцията. Над 1,4 млн.лв. са вложени единствено в екологични ограничения по трасето. Изградени са 24 подлеза и 4 км защитна мрежа за земноводни, с цел да не излизат костенурки, змии и други представители на типа на пътя. Предвидена е 3500 м защитна мрежа за птици, както и 850 м шумоизолационна бариера за почиващите на къмпинг " Ахелой ", осведоми инж. Иван Иванов от компания " Пътстрой ".

По отношение на обходния път на Поморие, част от плана за скоростен път Бургас- Слънчев бряг, районният министър разяснява, че има 22 тъжби против отчуждаването на парцели за създаване на трасето " Чакаме правосъдно решение или съглашение със притежатели на парцели по проблема. Колкото по-бързо приключим с отчужденията, толкоз по-бързо ще стартираме строителството, тъй като имаме определен реализатор от 2016 година ", разяснява министър Нанков. Той обърна внимание, 95% от трасето е отвън основния път, тъй че строителството може да се прави и през летния сезон без да се утежнява трафика и да се основават предпоставки за тапи. " Нашата цел е до идващия туристически сезон да сме завършили целия скоростен път на север от Бургас с обхода на Поморие ", сподели министър Нанков. Сред другите предпочитани планове за района министър Нанков уточни рехабилитацията на пътя Малко Търново- Царево. Тази година в него ще бъдат вложени 3 млн.лв., с които ще се ремонтират най-тежките сектори. Междувременно стартира техническото планиране за цялостна рехабилитация на всички 54 км от републиканското трасе. Приключва и публичната поръчка за избор на реализатор за създаване на пътния възел, който да свърже град Камено с Автомагистрала " Тракия ". Министър Нанков осведоми още, че стартира и планиране на пътя Бургас- Варна през Дюленския проход, с цел да се обезпечи опция за главната пътна връзка сред двата града. " Сега габаритите на шосето не дават отговор на условията за третокласен път, по тази причина ще разтеглим трасето, за което ще се наложат и отчуждителни процедури. Там ще създадем един от положителните разновидности за връзка сред Северна и Южна България в източната част ", изясни министър Нанков.

Регионалният министър добави още, че през средата на месец май стартира действителното строителство на пешеходната пасарелка при кръстовището на Атия, която ще е подготвена за два месеца и половина. Министър обаче акцентира, че по този начин няма да може да се реши казуса с високата скорост. " Не може на всяка пешеходна пътека вършим пасарелка, подлез или надлез. Съвестта на хората, надзор по пътищата и добра инфраструктура е главното за повиване на пътната сигурност ", сподели Нанков. Той акцентира, че страната влага съществени старания за възстановяване на пътната сигурност и с изключение на всички акции се заделя и сериозен финансов запас, а след въвеждането на тол системата ще има още повече средства. " Средно 8-9% от цената за строителство на всеки огромен план, който стартираме, в това число в Бургаско, се влагат в ограничения за пътна сигурност,а 2-3 % за екология ", разяснява министър Нанков.

Темата за райониране я няма. Никой няма да дърпа конците на Бургас, камо ли Варна. Министерство на регионалното развитие си остава център на районната политика за страната, а Бургас ще си остане в район, в който да си има водеща роля. Подобни неща не би трябвало да влизат в дневния ред. Знам по какъв начин се обърна полемиката, поради едни непремерени изявления, разяснява още в Бургас министърът на районното развиване. " Съжалявам, че някои народни представители бъркат регион с индустриална зона. Терминологията е малко комплицирана за някои хора. Район е нещо друго. Тук приказваме за регион на статистически цели и потребности на Евростат. Това е значимо да го знаете всички – Варна няма да дърпа конците на Бургас. ", съобщи още министър Нанков.

Министърът разяснява също, че Бургас е измежду най-хубавите общини- бенефициенти по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 г с от дълго време изпълнени планове. " В момента някои общини не са и стартирали осъществяването на плановете си, а тук сме ги завършили ", сподели Нанков и подсети, че съгласно европейския правилник общините, които са изпълнили плановете си ще имат бонуси, а от тези, които се бавят, ще се лишава запас.

" Никога няма да позволим да има спор сред историята, археологията, екологията и строителството на автомагистрали. Бъдете уверени, че какво е належащо от Министерство на регионалното развитие ще бъде направено ", по този начин министър Нанков разяснява пред публицисти тематиката за откритите археологически разкопки при строителството на Автомагистрала " Струма " и желанието на предприемчив комитет находките да се запазят с изместване на трасето на автомагистралата. Министърът изясни, че решение за бъдещето на находките ще вземе експертен съвет в Министерството на културата. Добре, че са автомагистралите, с цел да се разкриват обектите, тъй като осигуряваме финансиране. Ще осигурим средства и за консервацията, ще финансираме в случай че би трябвало и измесване, само че това ще реши експертния съвет. Ние не стопираме нищо, само че в случай че изместим трасето дали няма да излезе нова археология ", разяснява Нанков.

Той заяви още, че на 8 май стартира ремонт на 20 км от дейната лента на Автомагистрала " Тракия " сред Пловдив и Стара Загора, която е в неприятно положение. Тежкотоварните коли ще бъдат спрени от придвижване в сектора в ремонт, ще има и метаморфоза на придвижване на леките коли. Този строителен сезон не престават и ремонтите по Автомагистрала " Хемус ".

" Съобразяваме се с трафика и в летните месеци - юли и август, ще ограничим до най-малко дейностите по автомагистралите. Трябва да си дадем сметка, че 40 години не са ремонтирани тунелите по " Хемус " и няма по какъв начин да ги оправим за 2-3 месеца даже при работа на три смени. За ремонта на една тръба са нужни най-малко 7-8 месеца ", изясни министър Нанков и подсети, че зимата по нормативни условия не може да се работи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР