Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две

...
Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две
Коментари Харесай

На 8 май започва ремонт на 20 км от АМ Тракия“ между Пловдив и Стара Загора

Близо 100 млн.лв. са обезпечени от страната през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишение на пътната сигурност в Бургас и района. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който инспектира осъществяването на инфраструктурни обекти в морския град дружно с кмета на община Бургас Димитър Николов и народни представители от района. 

До 5 юни ще завърши почналия през днешния ден ремонт на сектора Бургас- кв. Ветрен. Пътната артерия, с дължина 8 км, е входа на града от Автомагистрала " Тракия “ и до началото на дейния летен туристически сезон ще е изцяло актуализирана, тъй като бе в неприятно положение, уточни при инспекцията министър Нанков и добави, че ремонтните действия се финансират със средства от страната. Министър Нанков съобщи, че за естественото обезпечаване на трафика по Южното Черноморие е нужно да се изведе директния трафик за курортите, северно от Бургас. За тази цел страната ще финансира построяването на  северната дъга на Бургас. Той посочи, че сега се довършва правенето на подробен-устройствен проект за обекта.  До края на месец юни, най-късно началото на юли, ще започва процедурата по желание на реализатор и в случай че няма обжалване строителството може да започва до 3-4 месеца. " Ако няма закъснение още през есента можем да стартираме строителство, в случай че не, планът ще остане за 2019 година “, сподели министърът.

До 18 юни ще е подготвен обходът на Ахелой и строителството на скоростната права с четири ленти сред Ахелой и Поморие, стана ясно при инспекцията на министър Нанков. Той подсети, че за реализацията на значимия пътен план държавното управление е осигурило 45 млн.лв. " До 18 юни ще сме подготвени с асфалтирането на пътя, обезопасяването с мантинели, маркировката и  отвесната сигнализация. За летния сезон ще пуснем придвижването, както обещахме при старта на обекта “, безапелационен бе министър Нанков. На 18 юни ще се пусне трафика и в правата Поморие – Ахелой, подсигуряваха от компанията -изпълнител при инспекцията. Над 1,4 млн.лв. са вложени единствено в екологични ограничения по трасето. Изградени са 24 подлеза и 4 км защитна мрежа за земноводни, с цел да не излизат костенурки, змии и други представители на типа на пътя. Предвидена е 3500 м защитна мрежа за птици, както и 850 м шумоизолационна бариера за почиващите на къмпинг " Ахелой “, осведоми инж. Иван Иванов от компания " Пътстрой “.

По отношение на обходния път на Поморие, част от плана за скоростен път Бургас- Слънчев бряг, районният министър разяснява, че има 22 тъжби против отчуждаването на парцели за създаване на трасето " Чакаме правосъдно решение или съглашение със притежатели на парцели по проблема. Колкото по-бързо приключим с отчужденията, толкоз по-бързо ще стартираме строителството, тъй като имаме определен реализатор от 2016 година “, разяснява министър Нанков. Той обърна внимание, 95% от трасето е отвън основния път, тъй че строителството може да се прави и през летния сезон без да се утежнява трафика и да се основават предпоставки за тапи. " Нашата цел е до идващия туристически сезон да сме завършили целия скоростен път на север от Бургас с обхода на Поморие “, сподели министър Нанков. Сред другите предпочитани планове за района министър Нанков уточни рехабилитацията на пътя Малко Търново- Царево. Тази година в него ще бъдат вложени 3 млн.лв., с които ще се ремонтират най-тежките сектори. Междувременно стартира техническото планиране за цялостна рехабилитация на всички 54 км от републиканското трасе. Приключва и публичната поръчка за избор на реализатор за създаване на пътния възел, който да свърже град Камено с Автомагистрала " Тракия “. Министър Нанков осведоми още, че стартира и планиране на пътя Бургас- Варна през Дюленския проход, с цел да се обезпечи опция за главната пътна връзка сред двата града. " Сега габаритите на шосето не дават отговор на условията за третокласен път, по тази причина ще разтеглим трасето, за което ще се наложат и отчуждителни процедури. Там ще създадем един от положителните разновидности за връзка сред Северна и Южна България в източната част “, изясни министър Нанков.

Регионалният министър добави още, че през средата на месец май стартира действителното строителство на пешеходната пасарелка при кръстовището на Атия, която ще е подготвена за два месеца и половина. Министър обаче акцентира, че по този начин няма да може да се реши казуса с високата скорост. " Не може на всяка пешеходна пътека вършим пасарелка, подлез или надлез. Съвестта на хората, надзор по пътищата и добра инфраструктура е главното за повиване на пътната сигурност “, сподели Нанков. Той акцентира, че страната влага съществени старания за възстановяване на пътната сигурност и с изключение на всички акции се заделя и сериозен финансов запас, а след въвеждането на тол системата ще има още повече средства. " Средно 8-9% от цената за строителство на всеки огромен план, който стартираме, в това число в Бургаско, се влагат в ограничения за пътна сигурност,а 2-3 % за екология “, разяснява министър Нанков.

Темата за райониране я няма. Никой няма да дърпа конците на Бургас, камо ли Варна. Министерство на регионалното развитие си остава център на районната политика за страната, а Бургас ще си остане в район, в който да си има водеща роля. Подобни неща не би трябвало да влизат в дневния ред. Знам по какъв начин се обърна полемиката, поради едни непремерени изявления, разяснява още в Бургас министърът на районното развиване. " Съжалявам, че някои народни представители бъркат регион с индустриална зона. Терминологията е малко комплицирана за някои хора. Район е нещо друго. Тук приказваме за регион на статистически цели и потребности на Евростат. Това е значимо да го знаете всички – Варна няма да дърпа конците на Бургас. “, съобщи още министър Нанков.

Министърът разяснява също, че Бургас е измежду най-хубавите общини- бенефициенти по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 г с от дълго време изпълнени планове. " В момента някои общини не са и стартирали осъществяването на плановете си, а тук сме ги завършили “, сподели Нанков и подсети, че съгласно европейския регламент  общините, които са изпълнили плановете си ще имат бонуси, а от тези, които се бавят, ще се лишава запас.

" Никога няма да позволим да има спор сред историята, археологията, екологията и строителството на автомагистрали. Бъдете уверени, че какво е належащо от Министерство на регионалното развитие ще бъде направено “, по този начин министър Нанков разяснява пред публицисти тематиката за откритите археологически разкопки при строителството на Автомагистрала " Струма “ и желанието на предприемчив комитет находките да се запазят с изместване на трасето на автомагистралата.  Министърът изясни, че решение за бъдещето на находките ще вземе експертен съвет в Министерството на културата. Добре, че са автомагистралите, с цел да се разкриват обектите, тъй като осигуряваме финансиране. Ще осигурим средства и за консервацията, ще финансираме в случай че би трябвало и измесване, само че това ще реши експертния съвет. Ние не стопираме нищо, само че в случай че изместим трасето дали няма да излезе нова археология “, разяснява Нанков.

Той заяви още, че на 8 май стартира ремонт на 20 км от дейната лента на Автомагистрала " Тракия “ сред Пловдив и Стара Загора, която е в неприятно положение. Тежкотоварните коли ще бъдат спрени от придвижване в сектора в ремонт,  ще има и метаморфоза на придвижване на леките коли. Този строителен сезон не престават и ремонтите по Автомагистрала " Хемус “.

" Съобразяваме се с трафика и в летните месеци - юли и август, ще ограничим до най-малко дейностите по автомагистралите. Трябва да си  дадем сметка, че 40 години не са ремонтирани тунелите по " Хемус “ и няма по какъв начин да ги оправим за 2-3 месеца даже при работа на три смени. За ремонта на една тръба са нужни най-малко 7-8 месеца “, изясни министър Нанков и подсети, че зимата по нормативни условия не може да се работи. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР