Близо 100 хиляди лева разлика в сметките за улично осветление

...
Близо 100 хиляди лева разлика в сметките за улично осветление
Коментари Харесай

Близо 100 хиляди лева разлика в сметките за улично осветление отчита Общината в Кюстендил

Близо 100 хиляди лв. разлика в сметките за улично осветяване регистрира Общината в Кюстендил, заяви кметът Петър Паунов.

Сметката за декември 2020 година е била малко над 30 хиляди лв., а за декември 2021 година тя е над 122 хиляди лв., сподели пред медии кметът на Кюстендил.

Паунов уточни, че въведеното оптималното ограничение на потреблението не е задоволително, с цел да може Общината да покрие сметките си и добави, че в случай че не бъдат получени обезщетенията от страната с януарските сметки, общината ще е принудена да премине на разнообразни рестрикции.

"Не желая да се стига до прекъсване на уличното осветяване. Вложили сме и доста вложения във видеонаблюдение, не желаеме да подтикваме битовата престъпност ", разяснява кметът на Кюстендил, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че растежът на цените за електричество и за газ, нараснал се с над 300 % за декември, слага на тестване и учебни заведения, детски градини, обществени услуги. Паунов означи, че пораства и терзанието му за бизнеса в региона, защото над 30 % от представителите на ресторантьорския и хотелиерският бизнес е затворил, с очакванията да може да отвори още веднъж през м. март. Той означи, че се е получила и странна особеност за хората, взели разнообразни надбавки.

"С лев или два, приходът им към този момент надвишава този, които е позволен за приемане на помощ за обществена столова и те не могат да се възрползват от тази услуга ", сподели Паунов.

Той уточни, че в случай че обезщетенията от страната бъдат получени със идващите сметки, ситуацията ще бъде овладяно, само че това е за сметка на бъдещи вложения и съоръжение. Паунов добави, че Общината чака приходи от Фондовете за обективен преход и за възобновяване и развиване, с цел да може да влага във фотоволтаици, в улично осветяване, саниране на здания, с цел да могат да бъдат понижени и разноските, и нездравословните излъчвания.

Община Кюстендил има подготвен план за въвеждане на ново LED осветяване, в това число и за селата в общината. В момента се прави разбор и на всички плоски покривни площи, с цел да се търси финансиране за фотоволтаични съоръжения за локално ползване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР