Близо 100 дни след началото на войната в Украйна -

...
Близо 100 дни след началото на войната в Украйна -
Коментари Харесай

САЩ ще изпратят свръхмодерни ракети на Украйна

Близо 100 дни след началото на войната в Украйна - Киев оповестява, че по-голямата част от Северодонецк е в съветски ръце, а Херсонска област е откъсната от украинските телекомуникационни канали. На този декор - от Белия дом потвъдиха думите на Джо Байдън пред " Ню Йорк Таймс ", че Съединените щати ще изпратят свръхмодерни ракети на Украйна.

В среднощното си послание украинският президент Володимир Зеленски за следващ път прикани страната му да получи военна помощ.

" Всички, на всички равнища, би трябвало да лобират за доставката на модерно тежко военно съоръжение и артилерия за станата ни. Защото единствено с въоръжение, можем да ускорим успеха на Украйна ", сподели той.

Часове по-късно в обява във вестник " Ню Йорк Таймс ", президентът Джо Байдън разгласи, че в 11-ия си пакет военна помощ за Украйна, Вашингтон ще даде на Киев съвременни ракетни системи с дребен обхват - до 80 км. С уточнението - за защита, а не нахлуване.

" Както и президентът сподели - няма да изпращаме ракети с отдалечен обхват, които да могат да бъдат употребявани за територии, отвън бойното поле в Украйна ", сподели Карин Джийн-Пиер, представител на Белия дом.

Предвижда се Киев да получи високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142, хеликоптeри, анти-танкови оръдия и аварийни елементи.



В публикацията си Байдън прецизира, че решението за тази военна помощ е взето едвам, откакто от украинска страна са дали увещание, че оръжията няма да бъдат употребявани за цели, разнообразни от защита и няма да бъдат поразявани точки на територията на Русия.

Според американския държавен глава, усилването на отбранителните качества на Киев, ще им даде и опцията да водят по-категорични договаряния за слагане на завършек на войната.

Отговорът на съветското министерство на защитата - известие за военни учения в Иваново и поръчка, че НАТО-вските съдружници " си играят с огъня ".

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР