Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот

Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот ...

С пари от Европа: Санират още близо 100 000 жилища

Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот и ще намалят сметките си за отопление и разходите по поддръжка на жилищата. Това ще стане със 765,1 млн. евро, които са предвидени да получи страната ни за енергийно обновяване на домове от Брюксел според третия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, пише .
Със средствата ще могат да бъдат обновени близо 6,8 млн. квадратни метра жилищна площ, изчисляват от регионалното министерство. Мярката е сред най-важните за преодоляване на последиците от кризата, породена от COVID-19 и за подобряване качеството на живот в общността, затова и санирането заема основна част в националните планове на всички европейски държави.

Николай Нанков: Ползите от санирането са очевидни - спестените средства от отопление Николай Нанков: Ползите от санирането са очевидни - спестените средства от отопление
В Ловеч над 880 домакинства вече са с обновени домове. В Тетевен вече са санирани 9 сгради с 400 апартамента. В Троян общо над 20 блока...
Въпреки че на пръв поглед средствата изглеждат много, се оказва, че за да се обнови целият жилищен фонд до 2050 г. по изчисления, предоставени за „Труд“ от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, са необходими 23 млрд. лв. или 16 пъти повече от посочения в плана бюджет. Изследвания, направени в Германия, показват, че след на панелни квартали, по-често определяни като гета, обитателите като че ли променят усещането си към заобикалящата ги среда и навсякъде в подобни региони се отчита спад на вандалските прояви и престъпността.
Не бива да се подценяват и финансовите ползи от санирането - сметките за ток и парно в обновените блокове и къщи намаляват с между 30 и 60 на сто. Ползите за ЕС също не са за подценяване, защото милиарди евро всяка година биха били спестявани от вноса на петрол и газ в страните от общността, ако се санират всички сгради на територията на Евросъюза. Именно заради тези факти през последното десетилетие санирането на цели сгради, а не изолацията на парче е сред приоритетите на общността. Еднофамилните къщи и вили също ще могат да получат финансиране от плана, но не за саниране, а за подмяна на отоплителни уреди и поставяне на слънчеви колектори.
По програмата са предвидени и 206,1 млн. евро за енергийно обновяване на обществени сгради, които ще са достатъчни за обновяването на поне 500 такива, както и други 151,3 млн. евро за търговски и промишлени сгради.
Европари за саниране се очаква и да има по линия на Програма „Развитие на регионите“ през новия програмен период 2021-2027 г. Все още не е ясно на какъв принцип ще се разпределят парите, тъй като моделът за подкрепа с конкретни мерки е в процес на разработване.

Национална стратегия: 60% от жилищните сгради да са санирани до 2050 година Национална стратегия: 60% от жилищните сгради да са санирани до 2050 година
До 2050 година в България трябва да бъдат санирани 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния. Очаква се по този начин да бъдат спе...

Източник: actualno.com