Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот

...
Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот
Коментари Харесай

С пари от Европа: Санират още близо 100 000 жилища

Близо 100 000 семейства ще подобрят метода си на живот и ще понижат сметките си за отопление и разноските по поддръжка на жилищата. Това ще стане със 765,1 млн. евро, които са планувани да получи страната ни за енергийно възобновяване на домове от Брюксел съгласно третия вид на Националния проект за възобновяване и резистентност, написа.
Със средствата ще могат да бъдат актуализирани близо 6,8 млн. квадратни метра жилищна повърхност, пресмятат от районното министерство. Мярката е измежду най-важните за превъзмогване на последствията от рецесията, подбудена от COVID-19 и за възстановяване качеството на живот в общността, по тази причина и санирането заема съществена част в националните проекти на всички европейски страни.
 Николай Нанков: Ползите от санирането са явни - спестените средства от отопление Николай Нанков: Ползите от санирането са явни - спестените средства от отопление
В Ловеч над 880 семейства към този момент са с актуализирани домове. В Тетевен към този момент са санирани 9 здания с 400 жилището. В Троян общо над 20 блока...
Въпреки че на пръв взор средствата наподобяват доста, се оказва, че с цел да се обнови целият жилищен фонд до 2050 година по калкулации, предоставени за „ Труд “ от Министерство на районното развиване и благоустройството, са нужни 23 милиарда лева или 16 пъти повече от посочения в проекта бюджет. Изследвания, направени в Германия, демонстрират, че след на панелни квартали, по-често определяни като гета, жителите сякаш трансформират чувството си към заобикалящата ги среда и на всички места в сходни райони се регистрира спад на вандалските прояви и престъпността.
Не бива да се подценяват и финансовите изгоди от санирането - сметките за ток и парно в обновените блокове и къщи понижават с сред 30 и 60 на 100. Ползите за Европейски Съюз също не са за подценяване, тъй като милиарди евро всяка година биха били спестявани от вноса на нефт и газ в страните от общността, в случай че се санират всички здания на територията на Евросъюза. Именно поради тези обстоятелства през последното десетилетие санирането на цели здания, а не изолацията на парче е измежду целите на общността. Еднофамилните къщи и вили също ще могат да получат финансиране от проекта, само че не за саниране, а за замяна на отоплителни уреди и слагане на слънчеви колектори.
По програмата са планувани и 206,1 млн. евро за енергийно възобновяване на публични здания, които ще са задоволителни за обновяването на най-малко 500 такива, както и други 151,3 млн. евро за търговски и промишлени здания.
Европари за саниране се чака и да има по линия на Програма „ Развитие на районите “ през новия програмен интервал 2021-2027 година Все още не е ясно на какъв принцип ще се разпределят парите, защото моделът за поддръжка с съответни ограничения е в развой на създаване.
 Национална тактика: 60% от жилищните здания да са санирани до 2050 година Национална тактика: 60% от жилищните здания да са санирани до 2050 година
До 2050 година в България би трябвало да бъдат санирани 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния. Очаква се по този метод да бъдат спе...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР