Близо 100 000 деца и ученици ще получат обща и

...
Близо 100 000 деца и ученици ще получат обща и
Коментари Харесай

Близо 100 000 ученици ще получат подкрепа за над 150 милиона лева

Близо 100 000 деца и възпитаници ще получат обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване по план „ Успех за теб “ по новата стратегия „ Образование “ – 2021-2027, финансирана от Европейски Съюз.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при подписването на контракта по програмата дружно с проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на ИА " Програма за обучение " и началник на Управляващия орган.

Това е първият план, изпълняван от МОН, който ще бъде финансиран по новата стратегия, по процедура „ Обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване в учебното обучение ”. Финансирането е в размер на 151 123 000 лв.. Освен самите деца и възпитаници, посредством действия по този план ще бъдат обхванати и техните родители, сподели проф. Сашо Пенов.

В плана има заложени и образования на над 4 000 педагогичен експерти и непедагогически личен състав. Тук се включват и просветителни посредници, обществени служащи и различен непедагогически личен състав. В дейностите са заложени занимания по ползи, междуучилищни действия и спомагателни образования по образователни предмети. Идеята е учениците да преодолеят усложненията в ученето и да преминат по-плавно през стадиите на обучение.

 istock istock
Тази е първата от серия интервенции, ориентирани към обща и спомагателна поддръжка за учебното обучение. През тази година се планува да бъде оповестена аналогична процедура и за детските градини, заяви изпълнителният шеф на ИА " Програма за обучение " проф. Георги Вайсилов. Той напомни, че Програма „ Образование “ има обща стойност към 1,9 милиарда лева, което е два пъти повече от средствата в предходния интервал в границите на програмата „ Наука и обучение за образован напредък “.

Проектът „ Успех за теб “ е фокусиран главно от 1 до 7 клас. Поставя се акцент върху кариерното насочване на учениците, с цел да могат да създадат своя осведомен избор, изключително след 7-ми клас на къде да продължат образованието си. Има опция и за поддръжка по български език и литература на възпитаници от гимназиален стадий, с цел да могат да се показват сполучливо на държавните зрелостни изпити.

Друга част от дейностите са за деца със специфични просветителни потребности. Със средства по плана могат да се назначат експерти – ресурсни учители, психолози, логопеди, в това число посредници за тези, които са от уязвими групи. От една страна децата в риск се поддържат децата в подготовка по образователното наличие, а от друга – посредством рехабилитации и лечения, психическа поддръжка и други И за двата типа поддръжка могат да се назначават експерти, които да работят в учебните заведения с тези деца, като тук се включват ресурсни учители, психолози, логопеди, обществени служащи. Училищата ще получават финансиране за работа с деца с изявени способности, за тяхната подготовка в региона, в която те развиват своите заложби и качества.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР