Близо 10% от населението е с увреждания45.7% от българите са

...
Близо 10% от населението е с увреждания45.7% от българите са
Коментари Харесай

Над 70% от българите определят здравето си като добро

Близо 10% от популацията е с увреждания

45.7% от българите са определили здравословното си положение като положително, а 26.4% като положително на преброяването през септември 2021 година, оповестиха от Национален статистически институт. Всеки пети (18.4%) декларира, че здравето му е приемливо.

Днес Националният статистически институт разгласява окончателните данни за здравния статус на популацията въз основа на информацията събрана тогава.

Като неприятно и доста неприятно правят оценка здравето си надлежно 3.8 и 0.8% от популацията. 



Самооценката на здравето в огромна степен зависи от пола и възрастта на лицата. С повишението на възрастта понижава броят и надлежно делът на популацията с положително или доста положително здраве, а се усилват лицата, които правят оценка здравето си като приемливо, неприятно и доста неприятно. Сред най-възрастните, на 65 и повече години, като доста положително и положително правят оценка здравето си 43.4% от мъжете и 37.3% от дамите.

Значителни са разликите в самооценката на здравето според от етническата група, към която се дефинират преброяваните лица. Определилите се като българи са най-критични при самооценката на своето здраве. В съпоставяне с останалите етноси измежду тях минимален е делът на лицата, определящи здравето си като положително или доста положително (71.1%). Като приемливо правят оценка здравето си 19.2% от самоопределилите се като българи, а 4.6% - като неприятно или доста неприятно.

Най-позитивни са лицата от ромския етнос, 85.1% от които дефинират здравето си като доста положително или положително. В съпоставяне с останалите етноси в страната измежду ромите са най-ниски дяловете на лицата, определящи здравето си като приемливо (10.0%), неприятно или доста неприятно (3.3%), както и делът на тези, които не желаят да отговорят на въпроса (1.1%). 

Към 7 септември 2021 година приета трайно понижена продуктивност или степен на увреждане имат 654 547 лица. При население на страната от 6 838 937 души, това прави близо 10% от българите. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и повече навършени години. Показателите за интензитет са надлежно 27 на 1 000 души от детското население и 124 на 1 000 души от популацията на възраст 16 и повече години. Хора с увреждания са лицата с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, освидетелствани от ТЕЛК/НЕЛК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР