Близо 10 милиарда лева са вече парите на българите в

...
Близо 10 милиарда лева са вече парите на българите в
Коментари Харесай

Специалист: Човек дългосрочно заделя някакви пари всеки месец, които да му послужат, когато има нужда от тях

Близо 10 милиарда лв. са към този момент парите на българите в капиталовите фондове в страната. Най-много са вложенията в застрахователните и пенсионните фондове. На този декор обаче данните изрично демонстрират, че спестяваме консервативно и за съпоставяне - депозитите в банките на семействата и бизнеса у нас са над 127 милиарда лв.. Информацията е на Българска народна банка и е систематизирана за предходната година.

Активите, ръководени от локалните и задграничните капиталови фондове, са 9 милиарда 753.1 млн. лв., с 15.7% повече. Спестявания на семействата и бизнеса в банките са 127 538 525 лева

 

Димитър Петков е финансов медиатор от 5 години и вижда, че от ден на ден хора търсят спестовни застраховки " Живот " с капиталова цел. Статистиката на Българска народна банка за 2023 година демонстрира точно, че най-големият дял на вложенията е в застрахователните компании и пенсионните фондове.

" Те работят на следния принцип - човек дълготрайно заделя някакви пари всеки месец, които да му послужат, когато има потребност от тях. Именно при пенсиониране или когато децата му решат да учат в лицей ", изясни Димитър Петков пред Българска национална телевизия.

" В момента от ден на ден се постановат смесените капиталови фондове, това е процедура на Запад, в действителност, а българинът, знаете, влага по-консервативно, основно в парцели ", добави финансовия медиатор.

 

Инвестициите във фондовете са се нараснали с 15% за година и към този момент са съвсем 10 милиарда. Но статистиката на Българска народна банка демонстрира, че от тях близо милиард и 200 милиона лв. са от семейства. " Над две трети от вложенията са на външни пазари, една трета са на вътрешния пазар ", сподели Васил Караиванов, икономист.

" Големите вложения са на институционалните вложители - застрахователни компании, пенсионни фондове. Това са професионални вложители. Докато семействата към момента знаят депозит и неподвижен парцел. Това са главните принадлежности за тях ", уточни Караиванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР