Близо 10 милиарда лева са вече парите на българите в

...
Близо 10 милиарда лева са вече парите на българите в
Коментари Харесай

Все повече българи влагат в инвестиционни фондове

Близо 10 милиарда лв. са към този момент парите на българите в капиталовите фондове в страната. Най-много са вложенията в застрахователните и пенсионните фондове. На този декор обаче данните изрично демонстрират, че спестяваме консервативно и за съпоставяне - депозитите в банките на семействата и бизнеса у нас са над 127 милиарда лв.. Информацията е на Българска народна банка и е систематизирана за предходната година.

1. Активи, ръководени от локалните и задграничните капиталови фондове, са 9 милиарда 753.1 млн. лв., с 15.7% повече.

2. Спестявания на семействата и бизнеса в банките 127 538 525 лева

Димитър Петков е финансов медиатор от 5 години и вижда, че от ден на ден хора търсят спестовни застраховки " Живот " с капиталова цел. Статистиката на Българска народна банка за 2023 година демонстрира точно, че най-големият дял на вложенията е в застрахователните компании и пенсионните фондове. 

" Те работят на следния принцип - човек дълготрайно заделя някакви пари всеки месец, които да му послужат, когато има потребност от тях. Именно при пенсиониране или когато децата му решат да учат в лицей ", изясни пред Българска национална телевизия Димитър Петков, финансов медиатор.

" В момента от ден на ден се постановат смесените капиталови фондове, това е процедура на Запад, в действителност, а българинът, знаете, влага по-консервативно, основно в парцели ", добави финансовия медиатор.

Инвестициите във фондовете са се нараснали с 15% за година и към този момент са съвсем 10 милиарда. Но статистиката на Българска народна банка демонстрира, че от тях близо милиард и 200 милиона лв. са от семейства.

" Над две трети от вложенията са на външни пазари, една трета са на вътрешния пазар ", сподели Васил Караиванов, икономист.

" Големите вложения са на институционалните вложители - застрахователни компании, пенсионни фондове. Това са професионални инвеститотори. Докато семействата към момента знаят депозит и неподвижен парцел. Това са главните принадлежности за тях ", уточни Васил Караиванов, икономист.

Според него вложението в разнообразни активи ще стане всеобщо и у нас, само че след няколко десетки години. А кой къде да влага, зависи от бюджета.

" По дебелите книги написа, че е добре 10% от прихода да се влага, ние имаме всевъзможни хора, само че всичко е съгласно бюджета ", съобщи Димитър Петков, финансов медиатор.

" В някои случаи над 10% може да излезе възвращаемостта, само че приблизително 4 - 8% над инфлацията излиза ", акцентира Васил Караиванов, икономист.

И съветът на специалистите - да не пипаме бели пари за черни дни - толкоз, колкото биха покрили минималните ни разноски за най-малко 6 месеца.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР