Близо 10-месечната програма, с която България посрещаше украинските бежанци в

...
Близо 10-месечната програма, с която България посрещаше украинските бежанци в
Коментари Харесай

Украинските бежанци вече няма да бъдат настанявани в хотели

Близо 10-месечната стратегия, с която България посрещаше украинските бежанци в хотели, даваше им опция да ги избират и бе съвсем единствена в Европа с нея, завърши. Такава е равносметка след огромното чудене през последните седмици по какъв начин тъкмо да бъде проведен отсега нататък подслонът. В хотелите до 24 февруари могат да останат единствено хората, които до 31 октомври (после и до 15 ноември) са били настанени в тях по програмата. Вече държавната помощ за новопристигналите ще се реализира посредством настаняване от представители на Националния съвет по миграция в държавни и общински бази. Решението за всичко това бе взето от държавното управление в сряда. Никой не може да каже ще бъде ли възобновена в миналото отново хотелската стратегия за новопристигналите. Зависи от голям брой фактори, в това число интензивността на войната, общия бежански поток и съответно към България. Но най-малко за идващите месеци е ясно, че всеки нов украински емигрант у нас, в случай че не може да се оправи на свободен наем, ще бъде пратен в базите.

А след масираната офанзива над Украйна оня ден е допустимо още в този момент да се усети напор.  " В момента упованията са за доста по-голяма вълна ”, коментира пред Нова телевизия(link is external) депутатът от Политическа партия Ивайло Шотев. Това би сложило под риск организацията по подслона, тъй като досега не се знае тъкмо нито кои са базите, нито подобаващи ли са в тях изискванията за зимата (има сигнали за обратното). Преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че като краткотраен пункт незабавно след идването ще се употребява центърът в Елхово. Неправителствени организации и доста жители са срещу, тъй като изискванията във фургоните в Елхово не са положителни. В момента в центъра има тридесетина души, очакващи да бъдат пратени към бази.

От друга страна, в случай че няма талази, казусът чисто количествено може да стане много по-лесно управляем. В сряда държавният портал " България за Украйна " (link is external) регистрира едва 8364 настанени. Ако цифрата е вярна, т.е. не е краткотраен резултат от настоящото разбъркване, е налице фрапантен спад на подслонените - двоен по отношение на старта на настоящите неразбории (те започнаха на 31 октомври, когато бе разгласен край на хотелската стратегия за всички; след това бе даден гратисен интервал за овакантяване до 15 ноември, което финално отпадна за към този момент настанените). Цифрата би значела, че голяма част от подслонените са престанали да разчитат на страната. 

НЕРАЗБОРИЯ СЛЕД НЕРАЗБОРИЯ

Правителственото решение пристигна след неприсъствено съвещание вечерта в сряда, т.е. към края на 16 ноември. Така организирането на настаняването изпадна в самобитен вакуум от един ден, тъй като досегашните разпореждания важаха до 15-и. В резултат се повтори обстановката от 1 ноември, когато също имаше интервал на неизясненост - на редица места, в това число държавни бази, храна още веднъж не бе сервирана на украинците. Изумително е за какво на фона на старите неточности кабинетът закъсня с решението.

Налице са още два любопитни момента. Първият: хотелската стратегия за до момента настанените продължава без смяна на заплащането от страната към хотелиерите, което в общия случай е по 15 лева за нощувка. Но хотелиерите от дълго време настояват, че сумата им е дребна. Казусът вещае напрежение. Вторият любопитен миг е, че едно от условията за продължение на програмата не е доста ясно. То гласи: настанените през интервала от 16.11.2022 година до 24.02.2023 година (трябва да...- б.а) не престават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г. Изречението най-вероятно значи, че настанените просто не трябва да сменят хотела. Но по този начин поднесено се схваща паралелно, че настаненият наложително би трябвало да остане до 24 февруари, с цел да важи програмата за него (което е парадокс, индивидът може да излезе на свободен наем или да се прибере в Украйна). В последна сметка не е ясно за какво изобщо не трябва да сменя хотела, в случай че тъкмо това значи изречението.

Цялото решение на държавното управление по отношение на програмата за държавна помощ за настаняване може да се прочете в линка(link is external). 

В четвъртък се оказа, че неразбориите с изхранването не престават. Светлозара Колева, която интензивно оказва помощ на украинците у нас, заяви в обществените мрежи за три бази край Варна, в които даването на храна е спряло втори ден. От известията й излиза наяве, че за единия случай решение е открито с помощта на доброволец. Но за другите два - към момента не. " Има потребност и от посуда за готвене - тенджери, тигани, както и котлони - няма за всички стаи. Това са новопристигнали хора, които нямат средства, има и новородено бебе от Херсон ", написа тя. Затова бе проведена дарителска акция: 

По-рано Колева осведоми и за различен проблем: " Понеже през днешния ден ще закарам майка и щерка украинки от хотел в едно село до държавна база наоколо, разбирам,че този път пари за превоз страната няма. Който желае да се мести от хотелите в държавни бази, се оправя както може ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР