Близо 10 хиляди ловци настояват да бъде отменена забраната на

...
Близо 10 хиляди ловци настояват да бъде отменена забраната на
Коментари Харесай

Приблизително 10 000 ловци поискаха отмяна на забраната за груповия лов

Близо 10 хиляди ловци упорстват да бъде анулирана възбраната на груповия свински лов. Част от тях се събраха още веднъж на митинг на Дунав мост при Русе и блокираха придвижването в региона.

Вместо да стрелят по глигани в гората, ловците блокираха придвижването на Дунав мост и стартира да се образува опашка от чакащи камиони и коли. Въпреки че земеделският министър Румен Порожанов разгласи нощес в ефира на Българска национална телевизия, че идната седмица ще позволи груповия лов в 5-километровата буферната зона по поречието на Дунав, ловците излязоха на митинг, защото към момента не са видели формалната заповед.

Според тях, а и съгласно притежателите на огромните свинекомплекси в Русенско и Добричко възбраната за груповия лов е нелогична и вместо да ограничи популацията на диви свине, тя ще се усили и ще има противоположен резултат. А по неофициална информация през последните няколко години броят на дивите прасета е повишен 4 пъти, осведоми Българска национална телевизия. Затова и загубите на земеделските производители са големи.

Ловците са безапелационни, че са единствените, които могат да оказват помощ при ограничението на африканската чума, защото когато са в гората, могат да открият умрелите свине, в случай че има такива, преди да са ги намерили чакалите и други хищници, които да разпространят болестта. Освен това дивите свине могат гладко да минават реката, което в допълнение усилва риска от проникването на заболяването. Ловците се заканиха, в случай че не бъде анулирана възбраната, идващия път да стачкуват пред земеделското министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР