Близо 10 000 са новите случаи на коронавирус у нас.Това

...
Близо 10 000 са новите случаи на коронавирус у нас.Това
Коментари Харесай

Натискът на „Омикрон“: Болниците се запълват, сред заразените - много вече преболедували


Близо 10 000 са новите случаи на ковид у нас.Това са над 26% от направените проби. Излекуваните са съвсем 5000. Броят на настанените в болница се резервира висок.

70 души са умрелите, като над 85 на 100 от тях не са били имунизирани.

През последното денонощие са сложени съвсем 12 000 дози ваксина.

Днес още една област мина прага от над 2000 инфектирани на 100 000 за 14 дни - това е София-област. Ямбол пък към този момент е със заболеваемост 1000 на 100 000.

Снимка: bTV


Все по-малко са областите в алено. В регионите с огромен растеж на вируса към този момент се усеща и мощният напън върху системата - в Благоевград интензивните кревати свършиха.

Места в коронавирус реаниманцията в Благоевград към този момент няма. Трудно се намират кревати и за по-леките случаи.

Снимка: bTV


Областната болница приема и Коронавирус пациенти от Разлог. Там интензивно поделение няма, тъй като медиците не доближават. В Гоце Делчев леглата също са на привършване.

Натискът върху здравната система се усеща, въпреки и не толкоз мощно, и в столицата. Според лекари при „ Омикрон “ от време на време се следят признаци, нехарактерни за предходни разновидности.

„ Започват да се оплакват от болки в корема и повръщане. Пробите, които се вършат най-малко към 30 дневно, половината са позитивни. От пет към 10 души дневно се хоспитализират “, изясни доктор Юлия Донкина, доктор в приемно поделение на Първа МБАЛ - София " Св. Йоан Кръстител ".

„ 30-40% по-тежко протичаше болестта при предния „ Делта “ вид. Все още имаме свободни кревати. Натоварени сме накъде 70-80% за интензивно лекуване, за неусложнено положение също са 80% натоварени леглата “, изясни изпълнителният шеф на Първа МБАЛ - София " Св. Йоан Кръстител " доктор Цветомир Димитров.

„ Омикрон “ към този момент е в доминация, демонстрират повече от половината проби, секвенирани в Националния център по заразни и паразитни заболявания този месец.

„ В България 19% от пробите, взети през декември предходната година, в тях се потвърди „ Омикрон “ посредством секвениране. При пробите, взети доникъде и малко след средата на януари, този развой е над 60%, което значи, че „ Омикрон “ стартира да господства в нашата страна “, съобщи проф. Нели Корсун, завеждащ НРЛ " Грип и ОРЗ ".

По думите на специалиста, особено за «Омикрон» е като се изключи че има разновидности, които основават по-голяма инфекциозност, неговото разпространяване е обвързвано и със забележителен брой повторни инфекции при преболедували или имунизирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР