Близо 10 000 безработни се очаква да бъдат наети по

...
Близо 10 000 безработни се очаква да бъдат наети по
Коментари Харесай

Близо 10 000 безработни ще бъдат наети по програма Работа през 2018 г.


Близо 10 000 безработни се чака да бъдат наети по стратегия " Работа " през 2018 година Догодина програмата ще е с народен обсег и ще се ползва в 196 общини, в които безработицата е над междинната за страната.  Бюджетът й ще е 80 млн. лева, които ще се обезпечат по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред медии в Монтана след работна среща с кметове и работодатели, участващи в пилотното осъществяване на стратегия " Работа " през тази година.

Програма " Работа " започва на 1 септември в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на Министерството на труда и обществената политика. Към 31 октомври по нея са разкрити 1139 работни места. От тях 1004 са в обществения бранш, а 135 – в частния бранш. Тези хора ще могат да продължат да работят по програмата и през 2018 година

Догодина обсегът на стратегия " Работа " ще се разшири. Освен трайно безработни в нея ще се включат стопански неактивни и демотивирани хора. Те ще бъдат наемани на цялостно или ненапълно работно време (най-малко 4 часа на ден) за интервал до 12 месеца. През това време ще получават заплащане равно на минималната заплата. Предвижда се на всеки 10 наети да има ментор, чиято заплата ще е с 50% по-висока от минималната.

Заетостта ще се комбинира с образование, с цел да може наетите да придобият трудови привички и да съумеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането на програмата, изясни министър Петков.

Той добави, че по време на срещата доста кметове и частни работодатели са споделили задоволство от досегашното осъществяване на програмата. Голямата ни цел е да осигурим устойчива претовареност на назначените безработни. По този метод ще се подсигурява, че немалкиятресурс, който страната заделя за финансирането на стратегия " Работа ",ще се употребява дейно и ефикасно, добави министър Петков./ econ.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР