Близо 1 млрд. лв. ще трябва да се предвидят в

...
Близо 1 млрд. лв. ще трябва да се предвидят в
Коментари Харесай

Нов милиард от бюджета ще трябва за "Хемус" и пътя към Видин

Близо 1 милиарда лева ще би трябвало да се плануват в бюджета за 2022 година за продължение на работата по автомагистрала " Хемус " и пътя Видин-Ботевград. Причината е, че макар отпуснатите в предходните години от ГЕРБ милиарди към държавното сдружение " Автомагистрали ", сега сметките му са празни.

Отделно ще са нужни и още средства за другите инфраструктурни планове, които са или стартирани, или следва да тръгнат през тази година.

Това стана ясно на траяла повече от три часа, работна среща с министъра на районното развиване Гроздан Караджов, АПИ и държавната " Автомагистрали " за обстановката с пътищата в страната.
" Хемус " през 2027 година
Основен приоритет на срещата бяха автомагистралите и най-много скандалната " Хемус ". За нея стана ясно, че строителството й може да бъде приключено най-рано през 2027 година. Със период за довеждане докрай до края на 2024 година са първите три сектора с дължина 52 км., които са с подготвена техническа документи, издадено позволение за градеж и обезпечено финансиране. Реалистичните прогнози за довеждане докрай на сектор 1 от Боаза до Дерманци са до края на април месец тази година. Участък 2 - Дерманци-Каленик няма да стане преди ноември 2024. Участък 3 Каленик - Плевен е очакван за юни 2023 година.
Реклама
Проектна подготвеност и утвърдени механически планове има за сектори 4, 5, 6 и 9, където се чака през март - април тази година да приключат дейностите по отчуждаването. " Тези сектори са по-лесни за осъществяване с по-малко уреди и по-малка трудност от първите " сподели инж. Бисер Йорданов от АПИ. Реалистично съгласно него те може да се завършат при започване на 2026 година

За останалите 7 и 8 сектор с обща дължина 76 км. има единствено проучвателно проектантски работи, поради налични свлачища, което постанова търсенето на ново трасе. 2024 биха могли да стартират строителни активност, които да бъдат приключени през 2027 година

Участък 10 е в стадий осъществяване и на 31 май тази година може да бъде приключен.

За реализирането на тези действия обаче в сметката на " Автомагистрали " има налични единствено 2 млн. лева - през предходната година служебното държавно управление изтегли назад 500 млн. лева от сдружението, откакто стана ясно, че то е раздала 1.5 милиарда лева задатъци на разнообразни компании по отношение на построяването на " Хемус ". За да се подсигури отначало работата по плана в държавния бюджет за 2022 година би трябвало да бъдат заложени 330 млн. лева. " Ако не влязат по сметката, няма по какъв начин да продължи строителството на " Хемус ", сподели Караджов.
Реклама
Той още веднъж съобщи, че ще е необходим специфичен зaĸoн, ĸoйтo дa paзплeтe възeлa c нeзaĸoннoтo cтpoитeлcтвo нa мaгиcтpaлa Хемус. Като " магия " дефинира дoгoвopитe зa строителство, ĸoитo ca мacĸиpaни ĸaтo ĸoнтpaĸти зa дocтaвĸa нa материали и наем нa тexниĸa и разпореди дa бъдaт пpeфopмyлиpaни, тaĸa чe пoдизпълнитeлитe нa " Aвтoмaгиcтpaли " дa cтaнaт peaлнитe cтpoитeли нa мaгиcтpaлaтa.

За другия план, който държавното управление на Бойко Борисов стартира по схемата на ин-хаус поръчките - скоростния път Видин-Ботевград, също ще се нуждае от ново финансиране. Общата сума за завършването на плана е 642 млн. лева, а периодите - 2027 година
Другите автомагистрали
Магистрала " Европа " се оказа с най-вече въпроси и недоволства за метода, по който се стори. За нея Лиляна Петрова, която управлява ДНСК съобщи, че неотложно ще образува административни и наказателни производства поради неналожени наказания по договорите с изпълнителите за краткотрайната организация на придвижването там.

За " Струма " през Кресненското дефиле през другата седмица се чака да се образуват три комисии от Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите, които по едно и също време ще работят по това кой от разновидностите екоминистерството ще съгласува за осъществяване с минимални вреди за природата, като не може да се дадат планирани периоди за построяването на обекта.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Компании 3 Енергетика 1 Икономика 2 Компании 3 Икономика 1 Икономика 2 Икономика 3 Отбрана Реклама
За автомагистралата Русе - Велико Търново проектът е да бъде приключена до 2030 година, а през 2028 година да е подготвен сектора Русе - Бяла, където има регистрирани най-вече ПТП.

Магистрала " Черно море " пък е без действителен период. Там се чака едвам в края на 2027 година да се подписа контракт за осъществяване, който е най-малко още пет години.

За завършването в целокупност на автомагистралата Русе - Велико Търново, обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле ще са нужни общо към 3 милиарда лв.. " По новата оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " се чака да получим 1.1 милиарда лв. и за оставащите 1,9 милиарда лв. ще би трябвало да се търси финансиране ", сподели министърът. Интересно е, че на днешната среща инж. Златка Петева от АПИ увери министъра, че методът към тунела под Шипка и плануваното трасе с двулентов път е изцяло задоволително, с цел да поеме трафика от тежкотоварни коли. Миналата седмица, защото бил прекомерно стеснен.
И нови мостове над Дунав
Реалистичният период за построяването на нови мостове над река Дунав е 6 години, като това може да стане след подписването на съглашението с Румъния. Става дума за оборудванията Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. В най-напреднала фаза са диалозите с румънската страна за моста при Русе, който ще е и начало на автомагистралата Русе - Търново, само че по него не се е стигнало до възлагане на капиталово изследване.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Изключително забавени са и плановете за Коридор VIII - от Гюешево на македонската граница, през Дупница - автомагистрала " Рила " и оттова към автомагистрала " Тракия. Става дума за общо 170 км, за които обаче нито има план, нито пари. Последно за това направление се говореше по-активно преди 2008 година
Строителният министър Гроздан Караджов счита, че единствено за " Хемус " тази година ще са нужни 330 млн. лева Фотограф: Юлия Лазарова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР