Близо 1 млрд. лв. са изразходвани през последните години за

...
Близо 1 млрд. лв. са изразходвани през последните години за
Коментари Харесай

Каракачанов: Близо 1 млрд. лв. са изразходвани за интеграцията на циганите без резултат

Близо 1 милиарда лева са изразходвани през последните години за интеграцията на ромите без необикновен резултат. Това сподели вицепримиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов на кръгла маса за концепцията против циганизацията на България, съобщи организация „ Фокус “.
„ Няколко месеца се води един спор в обществото по тази идея, която бях стартирал като идея за оправянето с циганското население в България. Държа да акцентира, че в България има няколко документа, по които е трябвало да се организира национална политика в тази тенденция. Те са предопределени главно не толкоз да приобщят циганското население към обществото и да го приучат към естествени привички, а към това да създадат българското общество толерантно към това, което вършат нашите съграждани от цигански генезис “, уточни Каракачанов.
Той регистрира, че през последните години с финансиране от държавния бюджет и външни стратегии са изразходвани близо 815 млн. лв. за интеграцията на ромите. По думите му огромна част от средствата са употребявани от към 500 броя ромски НПО-та, които са се записали единствено с цел да усвоят избран запас, без да се свърши нищо действително. „ Резултатите от тези стратегии са налице и нищо главно не се е свършило “, означи Каракачанов. „ Около 500 индивида от държавната администрация са ангажирани в разнообразни структури, като заплатите им са на стойност към 5 млн. лв. “, регистрира още той. По думите му сумарно средствата, изразходвани за социализацията на ромите през последните години, стават към 1 млрд лв.. „ Какво бихме могли да създадем с всички тези средства, в случай че стимулирахме грамотната раждаемост или са бяха употребявани за българските общности отвън страната? “, попита Каракачанов.
Вицепремиерът посочи, че в кръглата маса вземат участие представители на разнообразни институции и неправителствени организации, като измежду тях има и представители на ромската общественост, които са изразили потребни мнения във връзка с концепцията. „ Не сме поканили структури и хора, които са изразили извънредно отрицателно отношение към ромите, тъй като не е задачата да сътворяваме напрежение, а да търсим действителни ограничения “, уточни той. По думите му измежду ограниченията в концепцията са такива ориентирани към държавните органи, от които зависи приобщаването на циганското население, и такива против усилването на злоупотребите със обществени заплащания. „ Идеята е да се сложи акцент върху социализацията и приобщаването им към общите стандарти и законови правила “, заключи Каракачанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР